9 maanden behandeling

9 maanden behandeling

Multiresistente tuberculose (MDR-TB) kan vandaag behandeld worden in 9 maanden. Deze nieuwe behandeling heeft een genezingsgraad van meer dan 87%. Ze wordt ondertussen door de WHO aangeraden en in steeds meer landen toegepast. Van een succes gesproken dus. En wij stonden aan de wieg!

Tien miljoen mensen lopen jaarlijks tbc op. 500.000 van hen ontwikkelen multiresistente tuberculose (MDR-TB). Een vorm waarbij de patiënt resistent is aan de voornaamste eerstelijnsgeneesmiddelen voor tbc.

Oude behandeling: lang, prijzig en pijnlijk

De oude behandeling voor MDR-TB duurde 18 tot 24 maanden. Een lange, prijzige én pijnlijke therapie met soms onomkeerbare bijwerkingen. Zoals doofheid. Eén patiënt op 7 zette deze behandeling dan ook vroegtijdig stop. In bepaalde gevallen met de dood tot gevolg. Het resultaat? Een genezingsgraad van 54%. 250.000 van die 500.000 patiënten sterven dus met deze oude behandeling.

Dr. Armand Van Deun

Bangladesh 1997 – Dr. Armand Van Deun, op dit moment werkzaam voor Damiaanactie, merkte op hoeveel jongeren met MDR-TB overleden. Ondanks bestaande geneesmiddelen. Hij kon zich hier niet bij neerleggen en wilde een nieuwe behandeling vinden. Eentje met de perfecte balans tussen tolerantie en doeltreffendheid.

Nieuwe 9 maanden behandeling

Uiteindelijk vond dr. Armand Van Deun, samen met onze lokale teams, dé ideale cocktail van geneesmiddelen. Deze nieuwe behandeling duurt slechts 9 maanden, kost minder én is beter verdraagzaam door de patiënt. De 9 maanden behandeling, of het ‘Bangladesh-regime’, was geboren.

Aanbevolen door de WHO

Het duurde jaren om de wetenschappelijke wereld warm te maken voor deze nieuwe behandeling. Maar sinds beveelt de WHO haar officieel aan. De behandeling wordt vandaag in steeds meer landen toegepast.

Hoge genezingskans

Steeds meer landen bieden vandaag deze nieuwe behandeling aan. Goed nieuws want meer dan 8 op de 10 patiënten genezen dankzij deze therapie.

Een betere toekomst

Wij zijn trots dat deze 9 maanden behandeling vandaag tot de aanbevelingen van de WHO behoort. Maar we zijn bovenal blij dat we met deze therapie een betere toekomst kunnen bieden aan alle personen die aan MDR-TB lijden.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten