Leishmaniasis

Leishmaniasis

Leishmaniasis is een verwaarloosde tropische ziekte. Maar toch lopen jaarlijks wereldwijd 1 miljoen mensen de ziekte op. Het A-B-C van leishmaniasis, de ziekte die heel wat ravage aanricht in het Zuiden.

Alarmbel

Anno 2017 is leishmaniasis aanwezig in 102 landen, dat is meer dan 1 land op 2. Zo’n 10 jaar geleden lag dat aantal een stuk lager, op 88 om precies te zijn. De ziekte komt dus steeds vaker voor, en maakt meer en meer slachtoffers. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie worden jaarlijks ongeveer 1 miljoen nieuwe leishmaniasispatiënten opgespoord, tegenover 400.000 enkele jaren geleden. In totaal lijden wereldwijd meer dan 12 miljoen mensen aan de ziekte. Van hen zullen 20.000 à 30.000 mensen het niet halen. Is dit het resultaat van een stijging van het aantal zieken? Of van een intensieve opsporing? Daar kunnen we nog niet met zekerheid over spreken. Voorzichtigheid is aangeraden.

Armoedeziekte

Leishmaniasis raakt de meest arme en kwetsbare populatie wereldwijd het hardst. In het bijzonder de mensen die in de meest afgelegen gebieden leven. Waarom? 5 redenen:

  1. Sociaal-economische kwesties: slechte woonomstandigheden, een moeilijke toegang tot (goede) gezondheidszorg, promiscuïteit, gebrek aan insecticiden, …
  2. Ondervoeding en hiv zorgen voor een verzwakt immuunsysteem
  3. Groepen en gezinnen die verhuizen omwille van seizoensgebonden landbouw, zoals koffie en rietsuiker
  4. Veranderingen in het milieu en de leefomgeving. Door ontbossing komt de parasiet, die vooral te vinden is in schaduwrijke gebieden aan de rand van het bos en de rivier, steeds dichter bij de mens.
  5. Klimaatsveranderingen. Door een hogere temperatuur en vochtigheid kan de parasiet zich nog beter voortplanten en verspreiden. Droogte en hongersnood zorgen er bovendien voor dat hele groepen van mensen steeds vaker naar deze endemische zones verhuizen.

Kan je genezen van leishmaniasis?

Ja! Met een snelle maar pijnlijke behandeling.

Wil je meer weten over de behandeling en de symptomen van de ziekte? Klik hier voor meer informatie over de verschillende soorten leishmaniasis.

Besmetting

Leishmaniasis is een ziekte die door een externe vector overgedragen wordt op de mens. De ziekte zelf wordt veroorzaakt door de parasiet Leismania. Deze broedt hoofdzakelijk in het bloed van kleine zoogdieren, zoals honden en apen, en wordt door de zandvlieg overgebracht op de mens. De zandvlieg is een insect van 2 à 3 mm die hoofdzakelijk in beschaduwde gebieden leeft, en aan de rand van rivieren en bossen.

Gastheer (zoogdier) >> zandvlieg >> mens

Over leishmaniasis en de verschillende soorten

Kom hier meer te weten.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten