Zwanger en MDR-TB

Zwanger en MDR-TB

De Nigerese Fati Abdou (38 jaar) was 5 maanden zwanger toen ze met multiresistente tuberculose (MDR-TB) gediagnosticeerd werd.

Het was haar dochter, Aichatou, die contact opnam met Damiaanactie. Fati vertoonde dezelfde symptomen als haar toen zij aan MDR-TB leed. Aichatou was ondertussen genezen, maar ze was bang dat Fati nu ziek was. Damiaanactie testte Fati en de vermoedens klopte: Fati had MDR-TB.

Fati Abdou was 5 maanden zwanger toen ze met multiresistente tuberculose gediagnosticeerd werd.

Maar een behandeling was te risicovol voor de baby. De dokters beslisten te wachten. Toen het steeds slechter ging met Fati startte ze noodgedwongen toch haar behandeling. Dat deed ze in het gezondheidscentrum in Maradi, de 2de grootste stad van Niger. Ze was toen 6 maanden zwanger.

Na een tijdje begon Fati premature bevallingssymptomen te vertonen. De dokters waren bezorgd. Ze probeerden een vroegtijdige bevalling tegen te gaan, maar tevergeefs. Fati beviel op 7,5 maand van een dochtertje. Het meisje woog 1,5 kg en had dringend medische hulp nodig.

Moeder en dochter verbleven op de materniteitafdeling in Maradi waar ze beiden verzorgd werden. Een verpleegster van de MDR-TB-afdeling verzorgde Fati. Fati was zo blij met deze lieve verpleegster dat ze haar dochter uiteindelijk naar haar vernoemde: Hadjara.

Met Fati en Hadjara gaat het ondertussen beter. Fati is genezen. Hadjara wordt nog steeds verzorgd in Maradi, maar ze heeft gelukkig geen gezondheidsproblemen meer. Damiaanactie voorziet onderdak tijdens de hele behandeling en betaalt ook alle zorgen.

Binnenkort kunnen Fati en Hadjara weer naar huis. Dan kan Hadjara eindelijk haar zusjes, broertjes en neefjes en nichtjes ontmoeten.

Op deze pagina: 

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten