Het leven van Damiaan

Het leven van Damiaan

Damiaan was een heilige. Een leprapatiënt onder de leprapatiënten. Een held. Een bron van inspiratie én een missionaris. Ontelbare woorden vol lof over Damiaan. Maar hoe kreeg ‘Jefke uit Tremelo’ al deze mooie benamingen?

Jeugd

Lees over hoe Jozef, of Jef, in Tremelo opgroeit. Hoe hij onder de wielen van een kar terechtkomt. Hoe hij een vriend het leven redt. Hoe hij regelmatig met ezelsoren in de klas staat. En hoe hij naar Henegouwen trekt om Frans te oefenen.
Beleef de jeugdjaren van Damiaan >

Priester en missionaris

Ontdek hoe Jef zijn intrede doet bij de picpussen. Hoe hij zijn naam in Damiaan verandert. Hoe hij talen studeert in Parijs en voor altijd afscheid neemt van zijn familie. Hoe hij na een woelige zeereis in Hawaï aankomt en van het land begint te houden.
Reis mee naar Parijs en Hawaï >

Molokaï

Leer bij over hoe Damiaan als missionaris op het lepra-eiland Molokai belandt. Hoe hij omgaat met de gruwelen en er dan alles aan doet om het lijden van de leprapatiënten te verzachten. En hoe hij met zijn acties zijn oversten tegen zich in het harnas jaagt.
Strijden tegen hemel en hel >

Lepra

Lees meer over hoe Damiaan ontdekt dat hij zelf lepra heeft. Hoe de Kerk hem zwart maakt, en vol afgunst reageert wanneer de rest van de wereld hem op handen draagt. Hoe Damiaan uiteindelijk sterft. En waarom zijn lichaam en handen zo ver van elkaar begraven liggen.
De dood en het leven erna >

Grootste Belg

Ontdek hier wat het betekent om de Grootste Belg te zijn. Hoe Eddy Merckx en Paul Janssen net naast de prijs grepen. En waarom de Vlamingen het erover eens waren dat die prijs aan Damiaan toebehoorde.
Grootste Belg>

Heiligverklaring

Lees over hoe paus Benedictus XVI Damiaan heilig verklaarde. Over waarom Damiaan deze heiligverklaring kreeg en wat The Times daarvan vond. En over de reden waarom deze verklaring zo lang – 120 jaar – op zich liet wachten.
Naar de heiligverklaring >

Damiaan inspireert

Lees hoe Damiaan respect en bewondering afdwingt, in België en ver daarbuiten. Benieuwd welke grote, wereldberoemde figuren over Damiaan spreken? En wat zij precies over hem te vertellen hebben?
Wie zei wat over Damiaan>

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten