Damiaanactie in Guinee

Damiaanactie in Guinee

Damiaanactie is sinds 2007 actief in Guinee. Een land waarin jaarlijks nog meer dan 20.000 personen tuberculose krijgen. Wij focussen ons hier dan ook op deze tbc-bestrijding. Een fotoreportage:
Foto's Layla Aerts

Damiaanactieteam

Damiaanactie strijd in Guinee tegen tuberculose sinds 2007

(v.l.n.r.: dr. Souleymane, financieel medewerker Francis, Brusselse redactrice Shannah en dr. Cherif)

Het team van Damiaanactie is met 7 in Guinee. Dr. Souleymane is sinds 2016 vertegenwoordiger. Hij komt uit Niger, en is zo een van de 8 expats bij Damiaanactie.

Wat doet Damiaanactie in Guinee?

Damiaanactie heeft een ondersteunende en superviserende rol in Guinee. Ze staan het nationaal tbc-programma technisch en financieel bij.

Damiaanactie heeft een ondersteunende en superviserende rol in Guinee. Zij staan het nationaal tbc-programma (PNLAT) technisch en financieel bij.

Superviserende rol

Damiaanactie bestrijd tbc in Guinee sinds 2007. De organisatie heeft hier vooral een superviserende rol.

Maar zij volgen dokters en verpleegkundigen in de gezondheidscentra ook van dichtbij op. Ze geven aanbevelingen of opleidingen wanneer nodig.

Damiaanactie hielp vorig jaar meer dan 9000 tbc-patiënten

Meer dan 9000 tbc-patiënten en 164 MDR-TB-patiënten startten in Guinee het afgelopen jaar hun behandeling dankzij Damiaanactie

Damiaanactie werkt in 5 regio’s van Guinee: Boffa, Boké, Conakry, Coyah en Dubréka. Meer dan 9000 tbc-patiënten en 164 MDR-TB-patiënten startten hier het afgelopen jaar hun behandeling dankzij Damiaanactie. Zo ook de tweelingzussen Salimatou en Fatimatou en hun moeder Aïchatou. Alle 3 komen ze elke dag naar het gezondheidscentrum La Carrière in Conakry voor hun medicijnen voor multiresistente tuberculose.

Makhissa kreeg multiresistente tbc op 8 maanden oud

Makhissa Camara was een van de eerste personen die in Guinee de 9 maanden behandeling kreeg voor multiresistente tuberculose. Vandaag is ze 2,5 jaar en genezen.

(Makhissa in het midden, haar nichtje en grootouders)

Makhissa Camara (2,5 jaar), raakte besmet met multiresistente tuberculose (MDR-TB) toen ze nog maar 8 maanden oud was. Ze was een van de eerste personen in Guinee die de 9 maanden behandeling voor MDR-TB kreeg. Het was dr. Souleymane die haar medicijnen iedere dag in 2 sneed om de juiste dosis voor het kleine meisje te bekomen. “Ze was nog maar zo jong toen ze ziek werd”, vertelt haar grootvader, Boubacar. “We waren bang dat ze het niet ging halen. Maar het is dankzij Damiaanactie dat Makhissa er vandaag nog is.”

Fassila herviel en kreeg voor de 2de keer tbc

Fassila Bangoura nam zijn medicatie niet uit en kreeg een aantal jaren later voor de 2de keer tbc. Vandaag is hij vastberaden zijn behandeling voor tuberculose uit te nemen.

In Douprou, een klein vissersdorp in het Noorden van Guinee, zijn heel veel vissers en hun familie besmet met tbc. Zo ook Fassila Bangoura, een 40-jarige visser uit Sierra Leone. “Ik werd een eerste keer ziek in 2010. Onze boot kapseisde, ik lag 25 uur lang in het water. Ik was achteraf zo verzwakt dat de tbc-bacterie me ziek maakte. Maar ik had geen tijd om elke dag medicijnen te gaan halen bij de dokter. Ik moest werken. Toen ik me na 2 maanden beter voelde stopte ik met mijn behandeling. Toen kreeg mijn vrouw tbc. Ze stierf enkele maanden later. Dat deed me enorm veel pijn ... Vandaag ben ik ook weer hervallen. Maar ik wil mijn behandeling deze keer afmaken.”

Hospitalisatie in Ignace Deen

Wanneer patiënten met tbc of multiresistente tbc te zwak zijn worden ze gehospitaliseerd in Ignace Deen in Conakry. Damiaanactie betaalt de hospitalisatie en behandeling.

In het centrum Ignace Deen in Conakry verblijven patiënten met tbc en multiresistente tbc die te zwak zijn om thuis verzorgd te worden. Familie blijft bij de patiënt om voor hem of haar te zorgen. Damiaanactie neemt de kosten van de hospitalisatie – en de behandeling – op zich.

Decentralisering van de zorg

Damiaanactie werkt vandaag in 5 regio's van Guinee om tuberculose te bestrijden. Maar een decentralisering van de zorg is nodig om nog meer patiënten te bereiken.

Er zijn nog enorm veel mensen die niet bereikt worden in het binnenland. “Eén van onze grootste doelstellingen voor de toekomst is een decentralisering van de zorg”, vertelt dr. Cherif. “Alleen zo kunnen we een maximaal aantal patiënten verzorgen. Maar daarvoor hebben we meer middelen nodig.”

Help Damiaanactie helpen

Doe vandaag nog een gift en steun de tbc-patiënten in Guinee en andere projectlanden.

Damiaanactie kan dit gevecht niet alleen strijden. Ook zij hebben hulp nodig. Doe daarom vandaag nog een gift en steun de tbc-patiënten in Guinee en andere projectlanden.
 
Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten