Lesfiche B

Lesfiche B

Heb je de film ‘E ku ise!’ bekeken? Dan kan je aan de opdrachten in lesfiche B beginnen. Onderstaande informatie helpt je bij het oplossen van de opdrachten.

Oefening 1: Tine’s paspoort

Damiaanactie.

Dit is Tine, zij werkt voor Damiaanactie. Bekijk het filmpje over haar en vul de vragen bij oefening 1 zo volledig mogelijk in.

Wil je liever de uitgeschreven tekst lezen? Die vind je hier.

Oefening 2: op reis naar Nigeria

Eén van de landen waar Tine vaak naartoe gaat voor Damiaanactie is Nigeria. Vind hier een heleboel informatie over het land. Gebruik deze info om opdracht 2 in de lesfiche op te lossen. Je vindt ook een hoop extra informatie op onze minisite over Nigeria: www.damiaanactie-nigeria.be

Oefening 3: huisje, tuintje, boompje

Het verhaal van Bukola

Adesina Oluwbukola Janet is een meisje van 21 jaar. Ze wordt Bukola genoemd en woont samen met haar halfbroer Elijah in een klein huisje in een buitenwijk van de stad Ibadan. Elijah is 17 jaar. Sinds Bukola tbc kreeg wonen ze met hun tweetjes zonder hun ouders. Hun papa kreeg ook tbc en is eraan gestorven. Bij de nieuwe gezinnen van hun beide mama’s zijn ze niet meer welkom. Gelukkig zorgt de oom van Bukola en Elijah nog wat voor hen, maar hij wilde hen ook niet in huis nemen omdat hij bang was voor de besmettelijke ziekte van Bukola.

Toen Bukola erg ziek was zorgde enkel Elijah voor zijn grote zus. Hierdoor kon hij dikwijls niet naar school. Koken, wassen en poetsen zijn er bovendien niet zo eenvoudig. Want hoewel hun huisje er redelijk oké uitziet, is er meestal geen elektriciteit. Er is ook geen stromend water. Water halen ze met een emmer uit de waterput.

Gelukkig is Bukola ondertussen bijna helemaal genezen en kan ze weer doen wat ze het liefst van al doet: zingen in het koor. Toen ze erg ziek was en de tbc haar longen had aangetast kon ze dit niet meer doen. Ze was heel zwak en had veel pijn en niet voldoende lucht in haar longen om te kunnen zingen. Nu durft Bukola weer dromen over haar toekomstige carrière. Ze wil graag dokter worden en andere mensen helpen.

Oefening 4: de kleren maken de man/vrouw

Het verhaal van Wasiu

Wasiu is 28 jaar. Hij woont alleen en is kleermaker. Zijn vader kreeg lepra toen hij even oud was als Wasiu nu. Wasiu’s vader geloofde lange tijd dat hij de ziekte kreeg door de magie van een amulet waarmee zijn been werd aangeraakt. Enkele maanden nadien kwamen er immers gevoelloze vlekken op zijn huid. Eerst wist men niet dat het lepra was, maar toen de ziekte erger werd, raadde een kennis hem aan om naar de gezondheidspost van Damiaanactie te gaan. Daar kreeg Wasiu’s vader medicatie en kon de ziekte gestopt worden. Ondertussen had lepra zijn been wel erg aangetast en moest het geamputeerd worden. Wasiu’s ouders leven sindsdien in een gemeenschap voor leprapatiënten en genezen personen.

Dankzij Damiaanactie kon Wasiu als zoon van een persoon genezen van lepra een opleiding volgen. Damiaanactie hielp hem ook bij het opstarten van zijn eigen zaakje door hem een naaimachine te geven. Wasiu is ontzettend blij dat hij zijn passie voor mode en mooie kleren kan uitoefenen. Bovendien is hij dankbaar en trots dat hij nu met het geld dat hij verdient als kleermaker ook zijn ouders kan helpen.

Opdracht 5: aan tafel!

Wil je weten welk gerecht bij welke afbeelding hoort? Hieronder vind je vast wat informatie over de verschillende gerechten. Zo kan jij de oefening oplossen.

  • Funkaso: een gierstpannenkoek bestaande uit boter en suiker die vaak gegeten wordt met honing en chutney.
  • Cassave: Een ander woord voor maniok. Dit is een soort wortel die heel vaak gegeten wordt in Afrika en Zuid-Amerika.
  • Garri (of Gari): een soort meel gemaakt van cassave. Een ander woord is ook tapioca. Vaak wordt hier water of melk aan toegevoegd, samen met honing, suiker of kokosnootschilfers.
  • Akara: cakejes van bruine bonen die vaak gegeten worden als ontbijt in Nigeria.
  • Yam: een eetbare wortelknol. Het wordt in Afrika net zo vaak gegeten als de aardappel in België.

Wil je zelf ook eens kokerellen? Vind hier de recepten van enkele typisch, Nigeriaanse gerechten:

Jollofrijst: het nationaal gerecht van Nigeria bestaande uit rijst, tomaten en pikante pepertjes. Dit wordt vaak samen gegeten met kip en hardgekookte eieren.

Chin Chin: kleine koekjes met een gesuikerde smaak. Ze worden erg vaak gegeten als aperitief in Afrika.

Opdracht 6: bij de dokter

Lepra en tbc zijn twee verschrikkelijke ziektes die wereldwijd heel wat slachtoffers maken. Om oefening 6 op te lossen moet je eerst wat meer weten over deze twee aandoeningen. Meer info over: lepra
tbc

Opdracht 8: de ACTIE in Damiaanactie

Beluister deze podcast en kom meer te weten over de werking van Damiaanactie. Je hebt deze info nodig om oefening 8 in te vullen.

Opdracht 9: wie zei wat?

Verbind de figuren met hun uitspraken over Damiaan. Wie zei wat? Hulp nodig? Bekijk deze pdf!

Download lesfiche B

Download lesfiche B hier

Duitse versie

Vind hier de Duitse versie van lesfiche B.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten