Opdrachten lesfiches 2018

Opdrachten lesfiches 2018

Lesfiche A (2018)

  • Podcast 'Soumaya en haar gekke uitvindingen'

Soumaya moet haar broer zo snel mogelijk naar de mobiele kliniek brengen zodat Eli’s lepra verzorgd kan worden. Zullen er er op tijd raken? Luister naar de podcast en ontdek hoe hun avontuurlijk verhaal eindigt.

  • Een dag in het leven van een kind in Nigeria

Opstaan om 5u ‘s morgens, naar school wandelen, … Het leven van een kind in Nigeria ziet er heel anders uit dan dat van jullie. Benieuwd wat zij allemaal doen op een schooldag? Kijk snel hier!

  • Lesfiche A downloaden

Download hier lesfiche A met 13 leuke, leerrijke, geïllustreerde opdrachten.

Lesfiche B (2018)

Oefening 1: Tine's paspoort
Tine werkt voor Damiaanactie. Bekijk het filmpje over haar en vul de vragen bij oefening 1 zo volledig mogelijk in.
Wil je liever de uitgeschreven tekst lezen? Die vind je hier.

Oefening 2: op reis naar Nigeria
Eén van de landen waar Tine vaak naartoe gaat voor Damiaanactie is Nigeria. Vind hier een heleboel informatie over het land. Gebruik deze info om opdracht 2 in de lesfiche op te lossen. Je vindt ook een hoop extra informatie op onze minisite over Nigeria: www.damiaanactie-nigeria.be

Oefening 3: huisje, tuintje, boompje
Het verhaal van Bukola
Adesina Oluwbukola Janet is een meisje van 21 jaar. Ze wordt Bukola genoemd en woont samen met haar halfbroer Elijah in een klein huisje in een buitenwijk van de stad Ibadan. Elijah is 17 jaar. Sinds Bukola tbc kreeg wonen ze met hun tweetjes zonder hun ouders. Hun papa kreeg ook tbc en is eraan gestorven. Bij de nieuwe gezinnen van hun beide mama’s zijn ze niet meer welkom. Gelukkig zorgt de oom van Bukola en Elijah nog wat voor hen, maar hij wilde hen ook niet in huis nemen omdat hij bang was voor de besmettelijke ziekte van Bukola.

Toen Bukola erg ziek was zorgde enkel Elijah voor zijn grote zus. Hierdoor kon hij dikwijls niet naar school. Koken, wassen en poetsen zijn er bovendien niet zo eenvoudig. Want hoewel hun huisje er redelijk oké uitziet, is er meestal geen elektriciteit. Er is ook geen stromend water. Water halen ze met een emmer uit de waterput.

Gelukkig is Bukola ondertussen bijna helemaal genezen en kan ze weer doen wat ze het liefst van al doet: zingen in het koor. Toen ze erg ziek was en de tbc haar longen had aangetast kon ze dit niet meer doen. Ze was heel zwak en had veel pijn en niet voldoende lucht in haar longen om te kunnen zingen. Nu durft Bukola weer dromen over haar toekomstige carrière. Ze wil graag dokter worden en andere mensen helpen.

Oefening 4: de kleren maken de man/vrouw
Het verhaal van Wasiu
Wasiu is 28 jaar. Hij woont alleen en is kleermaker. Zijn vader kreeg lepra toen hij even oud was als Wasiu nu. Wasiu’s vader geloofde lange tijd dat hij de ziekte kreeg door de magie van een amulet waarmee zijn been werd aangeraakt. Enkele maanden nadien kwamen er immers gevoelloze vlekken op zijn huid. Eerst wist men niet dat het lepra was, maar toen de ziekte erger werd, raadde een kennis hem aan om naar de gezondheidspost van Damiaanactie te gaan. Daar kreeg Wasiu’s vader medicatie en kon de ziekte gestopt worden. Ondertussen had lepra zijn been wel erg aangetast en moest het geamputeerd worden. Wasiu’s ouders leven sindsdien in een gemeenschap voor leprapatiënten en genezen personen.

Dankzij Damiaanactie kon Wasiu als zoon van een persoon genezen van lepra een opleiding volgen. Damiaanactie hielp hem ook bij het opstarten van zijn eigen zaakje door hem een naaimachine te geven. Wasiu is ontzettend blij dat hij zijn passie voor mode en mooie kleren kan uitoefenen. Bovendien is hij dankbaar en trots dat hij nu met het geld dat hij verdient als kleermaker ook zijn ouders kan helpen.

Opdracht 5: aan tafel!
Wil je weten welk gerecht bij welke afbeelding hoort? Hieronder vind je vast wat informatie over de verschillende gerechten. Zo kan jij de oefening oplossen.
Funkaso: een gierstpannenkoek bestaande uit boter en suiker die vaak gegeten wordt met honing en chutney.
Cassave: Een ander woord voor maniok. Dit is een soort wortel die heel vaak gegeten wordt in Afrika en Zuid-Amerika.
Garri (of Gari): een soort meel gemaakt van cassave. Een ander woord is ook tapioca. Vaak wordt hier water of melk aan toegevoegd, samen met honing, suiker of kokosnootschilfers.
Akara: cakejes van bruine bonen die vaak gegeten worden als ontbijt in Nigeria.
Yam: een eetbare wortelknol. Het wordt in Afrika net zo vaak gegeten als de aardappel in België.

Wil je zelf ook eens kokerellen? Vind hier de recepten van enkele typisch, Nigeriaanse gerechten:
Jollofrijst: het nationaal gerecht van Nigeria bestaande uit rijst, tomaten en pikante pepertjes. Dit wordt vaak samen gegeten met kip en hardgekookte eieren.
Chin Chin: kleine koekjes met een gesuikerde smaak. Ze worden erg vaak gegeten als aperitief in Afrika.

Opdracht 6: bij de dokter
Lepra en tbc zijn twee verschrikkelijke ziektes die wereldwijd heel wat slachtoffers maken. Om oefening 6 op te lossen moet je eerst wat meer weten over deze twee aandoeningen.
Meer info over:
lepra
tbc

Opdracht 8: de ACTIE in Damiaanactie
Beluister deze podcast en kom meer te weten over de werking van Damiaanactie. Je hebt deze info nodig om oefening 8 in te vullen.

Opdracht 9: wie zei wat?
Verbind de figuren met hun uitspraken over Damiaan. Wie zei wat? Hulp nodig? Bekijk deze pdf!

Download lesfiche B (2018)
Download lesfiche B hier

Lesfiche B Duits
Download hier de Duitse versie van lesfiche B

Lesfiche C (2018)

Oefening 1: welkom in Nigeria!
Nigeria is een groot land in het westen van Afrika. Maar wat weet jij nog meer over dit Afrikaans land? En wat doen wij, Damiaanactie, precies in Nigeria? Alle info vind je hier!

Oefening 2: Nigeria vs. België
Bekijk deze video en vul de tabel in oefening 2 in. Vergelijk daarna België met Nigeria. Normaal gezien zou de informatie over België in je hoofd moeten zitten, maar zij die het even vergeten zijn kunnen eens googelen!

Oefening 3: smakelijk!
De Nigeriaanse keuken is er eentje rijk aan smaak, geuren en kleuren. Wil jij eens een paar gerechtjes uitproberen? Hier vind je enkele recepten:

Oefening 10: waar haal jij je inspiratie vandaan?
Damiaanactie wordt geïnspireerd door mensen met wie zij iedere dag samenwerkt; of dat nu in België of Nigeria is. Hieronder vind je enkele getuigenissen van mensen die samen met ons actie voeren. Lees wat hen inspireert om voor Damiaanactie aan de slag te gaan:

Dr. Osman El Tayeb, verantwoordelijke Damiaanactie in Nigeria
Damiaan
Nicole, vrijwilliger bij Damiaanactie
Rana, vrijwilliger bij Damiaanactie

Bekende Nigerianen
Wist je dat Nigeriaanse muziek erg populair is? Googel eens ‘Wizkid’. Dé rising star van de afropop. Hij werd bekend door zijn werk in ‘One Dance’ van Drake. Sindsdien stond hij al met enkele grote namen uit de hip-hopwereld op het podium zoals Chris Brown, Kendrick Lamar en Trey Songz. En ken je Davido en P-square? Beluister hun bekende hits hier:

Davido 'Skelewu'
P-Square 'Personally'
Wizkid 'Come closer ft. Drake'
En ken jij deze Nigeriaanse voetballers, schrijfster en zakenvrouw? Vast wel!

Downloade lesfiche C
Download hier lesfiche C.

Download lesfiche C in het Duits
Vind hier de Duitse versie van lesfiche C

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten