Aan de slag met lesblad A

Aan de slag met lesblad A

Met de lesbladen, de leerkrachtenkatern en de prezi kom je al een heel eind, maar kan je er niet genoeg van krijgen dan kan je hier nog extra oefeningen, recepten, informatie, ... vinden. Ook op de pagina jongeren kan je veel informatie terugvinden. Per lesblad voorzien we ook enkele veelgestelde vragen waarop we dan kort en krachtig een antwoord formuleren. Heb je toch nog iets niet gevonden op de pagina’s voor leerkrachten of jongeren, snuister dan zeker eens door andere pagina’s op onze website.

Enkele filmpjes

Hoe groet men in India? (vakje 10-11 op het spelbord)

Hoe schrijf je de naam "Abi"? (vakje 13 en 24 op het spelbord)

Hoe maak je vingers onbeweeglijk vast? (vakje 13 op het spelbord)

Eten en drinken

In de Indiase keuken wordt veel gebruik gemaakt van rijst, granen en specerijen en verse kruiden die tot garam masala’s (aromatische mengsels) gemalen worden. Curry’s, tikka’s en tandoori’s zijn bekende Indiase gerechten die met rijst of met vers brood gegeten worden.

Chai is het Indiase woord voor thee. Het is een pittige kruidenthee, met een aantal vaste ingrediënten: sterke zwarte thee, bijv. Darjeeling, zoetmiddel, melk of (koffie)room, kruiden, meestal kaneel, kardemom, kruidnagel, gember en peper, maar er kunnen ook andere kruiden toegevoegd worden.

Een samosa is een driehoekig gefrituurd gebakje dat als hoofd- of bijgerecht geserveerd wordt. Het bestaat meestal uit een omhulsel van filo- of bladerdeeg, gevuld met een mengsel van aardappelen, ui, koriander en kikkererwten of kippenvlees.

Chapati, roti en naan zijn Indiase broden.

Chicken tandoori is een gerecht met kippenpoten, gemarineerd in tandoorisaus. Na het marineren worden ze samen met veel ui in een oven gebakken of gegrild. Het geheel wordt vervolgens geserveerd met rijst.

Enkele typisch Indiaase recepten
* Parathas
* Aardappelcurry met raita
* Chai:
1. Breng water aan de kook en als het water gekookt heeft, giet je het glas half vol en doe een thee-ei met het Chai theemengsel erin. Deze laat je even staan.
Je neemt je thee (een sterke zwarte thee zoals darjeeling). 2 keuzes hier: Of je kiest voor een kant en klaar chai theemengsel dat je bijna in elke winkel kan kopen of je maakt zelf een theemengsel: doe daarvoor zwarte thee, 1/4 eetlepel kaneel, 1/4 eetlepel gemberpoeder, 1/4 eetlepel kardemom, 1/4 eetlepel peper en 1 kruidnagel in een leeg theezakje of thee-ei
2. Kook een half glaasje melk en giet vervolgens bij de thee. (wil je de thee wat romiger, schuim hem dan even op vooraleer je de melk bij de thee giet.
3. strooi er wat kaneel overheen en drinken maar. Eventueel nog wat suiker, honing of zoetstof aan toevoegen

Waarom eten de meeste Indiërs geen rundsvlees?
Wat het rundvlees betreft, dat is een doordenkertje. Uit de film weten we dat voor hindoes een koe een heilig dier is. Uit eerbied eten ze daarom geen rundvlees.
De koe is voor de hindoes een bron van leven. Ze geeft melk, en voedt zo ook de mens. Ze zorgt werkkracht op het land én voor warmte: gedroogde koeienvlaaien worden gebruikt als brandstof.

Leerdoelstellingen

Hier kunt u de leerdoelstellingen terugvinden voor:

  • Wereldoriëntatie
  • Nederlands
  • Wiskunde
  • Godsdienst
  • Niet-conventionele zedenleer

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten