Aan de slag met lesblad C

Aan de slag met lesblad C

Er is een fout geslopen op pagina 35 van de leerkrachtenkatern. De doelstellingen in Lesblad C verwijzen enkel naar het vak Nederlands, Godsdienst en niet-conventionele zedenleer.

Met de lesbladen, de leerkrachtenkatern en de prezi kom je al een heel eind, maar kan je er niet genoeg van krijgen dan kan je hier nog extra oefeningen, recepten, informatie, ... vinden. Ook op de pagina jongeren kan je veel informatie terugvinden. Per lesblad voorzien we ook enkele veelgestelde vragen waarop we dan kort en krachtig een antwoord formuleren. Heb je toch nog iets niet gevonden op de pagina’s voor leerkrachten of jongeren, snuister dan zeker eens door andere pagina’s op onze website.

Over geloof

 • Verschillende religies zoals het het Hindoeïsme (80% van de bevolking), Boedhisme (0.8%) en het Sikhisme (1.9%) vinden hun oorsprong in dit boeiende land.
 • Ook Islam (14%) speelt een belangrijke rol en staat het in de top drie van landen met het grootste aantal moslims. Het Christendom heeft zo’n 2.3% aanhangers.

Over hindoeïsme in het bijzonder
Het ontstond zo’n 4000 jaar geleden in India. Daarna verspreidde het hindoeïsme zich wereldwijd - eerst naar de buurlanden, daarna ook naar andere continenten. De bekendste feesten zijn Divali, het lichtfeest in de winter, en Holi, het lentefeest.
Op het einde van de film zien we Hermant en zijn gezin een hindoetempel bezoeken in Thuthila Bhavani gelegen aan de rivier Magarda. Het bidden of het bezoeken van de Mandir, de tempel, is niet verplicht, maar vele hindoes doen het wel. Hindoetempels zijn meestal luidruchtige, levendige plaatsen gevuld met geluiden van mensen die bidden, zingen en op zangerige tonen voorlezen uit de Veda’s. Gelovigen trekken aan de tempelbel wanneer ze de tempel betreden en er weer weg gaan. Daarbij offeren ze vaak (eten, bloemen, poeder of geld) en vragen de pandit, de priester, om raad. Het streepje op het voorhoofd heet de tika, daardoor blijf je geconcentreerd en word je deel van het geheel, je hoort erbij. De vrouwen krijgen een stip, de mannen een streep.

KENMERKEN VAN HET HINDOEÏSME
* Het hindoeïsme kent verschillende goden, het zijn er zelfs heel veel. Elke hindoe kan zijn eigen god kiezen of als hij gaat bidden een god uitkiezen om zijn offers aan te geven.
* De godsdienst geeft m.a.w. een grote vrijheid in de individuele geloofsbeleving.
* Hindoeïsme is gebaseerd op drie pijlers

 1. Dharma: de eeuwige wetmatigheid die in alle dingen en wezens werkzaam is. Dharma zit overal in, in mensen, dieren, planten en rivieren. Het zijn plichten en wetten waar iedereen zich aan moet houden.
 2. Karma: Karma kan je letterlijk vertalen als ‘actie’ of ‘daad’. Door goede daden krijg je een goede karma. Dan zal je in een volgend leven een beter leven hebben.
 3. Vesta’s: Dit zijn de heilige geschriften van het hindoeïsme. Deze teksten zijn goed bedoeld. Maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn als ze verkeerd worden gelezen. Daarom mogen alleen geestelijken deze lezen.

DE BELANGRIJKSTE GODEN
Brahma: De schepper van het universum. Brahma is de oppergod die door de meeste hindoes wordt vereerd.
Shiva: De vernietiger en de herschepper (zorgt voor het welzijn van de mensen)
Visnu: De bewaarder (onderhoudend en zorgzaam)
Daarnaast kunnen in het hindoeïsme wel honderden goden en godinnen vereerd worden, alleen zijn ze wel allen verbonden met Brahma en komen ze voor in vele verschillende gedaanten of avatars. De meest populaire God is Ganesh, de God met het olifantenhoofd, deze neemt de moeilijkheden weg.

REINCARNATIE
Reïncarnatie betekent de wedergeboorte van de ziel. Hindoes geloven dat je ziel opnieuw geboren kan worden. Dit gebeurt dan in een nieuw lichaam. Het is de bedoeling dat je door karma in je volgende leven een beter persoon wordt. Als je in het leven veel goede dingen doet en dan sterft, kom je in je volgende leven in een hogere kaste.

HEILIGE KOE
Een hindoe zal een koe nooit kwaad doen of doden. Ze eten ook geen rundvlees. De heilige koe is heilig om 3 redenen:

 • De werkkracht op het platteland. Het zijn trekdieren.
 • Ze geven melk
 • Ze leveren mest

Eten en drinken

In de Indiase keuken wordt veel gebruikge-maakt van rijst, granen en specerijen en verse kruiden die tot garam masala’s (aromatische mengsels) gemalen worden. Curry’s, tikka’s en tandoori’s zijn bekende Indiase gerechten die met rijst of met vers brood gegeten worden.

Chai is het Indiase woord voor thee. Het is een pittige kruidenthee, met een aantal vaste ingrediënten: sterke zwarte thee, bijv. Darjeeling, zoetmiddel, melk of (koffie)room, kruiden, meestal kaneel, kardemom, kruidnagel, gember en peper, maar er kunnen ook andere kruiden toegevoegd worden.

Een samosa is een driehoekig gefrituurd gebakje dat als hoofd- of bijgerecht geserveerd wordt. Het bestaat meestal uit een omhulsel van filo- of bladerdeeg, gevuld met een mengsel van aardappelen, ui, koriander en kikkererwten of kippenvlees.

Chapati, roti en naan zijn Indiase broden.

Chicken tandoori is een gerecht met kippen-poten, gemarineerd in tandoorisaus. Na het marineren worden ze samen met veel ui in een oven gebakken of gegrild. Het geheel wordt vervolgens geserveerd met rijst.

Enkele typisch Indiaase recepten
* Parathas
* Aardappelcurry met raita
* Chai:
1. Breng water aan de kook en als het water gekookt heeft, giet je het glas half vol en doe een thee-ei met het Chai theemengsel erin. Deze laat je even staan.
Je neemt je thee (een sterke zwarte thee zoals darjeeling). 2 keuzes hier: Of je kiest voor een kant en klaar chai theemengsel dat je bijna in elke winkel kan kopen of je maakt zelf een theemengsel: doe daarvoor zwarte thee, 1/4 eetlepel kaneel, 1/4 eetlepel gemberpoeder, 1/4 eetlepel kardemom, 1/4 eetlepel peper en 1 kruidnagel in een leeg theezakje of thee-ei
2. Kook een half glaasje melk en giet vervolgens bij de thee. (wil je de thee wat romiger, schuim hem dan even op vooraleer je de melk bij de thee giet.
3. strooi er wat kaneel overheen en drinken maar. Eventueel nog wat suiker, honing of zoetstof aan toevoegen

Waarom eten de meeste Indiërs geen rundsvlees?
Wat het rundvlees betreft, dat is een doordenkertje. Uit de film weten we dat voor hindoes een koe een heilig dier is. Uit eerbied eten ze daarom geen rundvlees.
De koe is voor de hindoes een bron van leven. Ze geeft melk, en voedt zo ook de mens. Ze zorgt werkkracht op het land én voor warmte: gedroogde koeienvlaaien worden gebruikt als brandstof.

SDG's

Eind september 2015 keurden de staats- en regeringsleiders van de 193 staten van de Verenigde Naties 17 Sustainable Development Goals (duurzame ontwikkelingsdoelstellingen - SDG’s) goed die de wereld tegen 2030 moet behalen. De doelstellingen streven naar het uitbannen van armoede en het aanpakken van de groeiende ongelijkheid. Ze willen dat iedereen toegang heeft tot basisvoorzieningen als water, onderwijs, gezondheidszorg en energie. Ze willen ook de impact van het economisch systeem op het leefmilieu terugdringen en ecosystemen veilig stellen. De SDG’s beloven dat niemand wordt achtergelaten. Het zijn ambitieuze doelstellingen die overal ter wereld behaald moeten worden. Ook België moet de SDG’s binnen 15 jaar behalen en ontwikkelingslanden ondersteunen om dat te doen.
Meer over Damiaanactie en SDG's...

Leerdoelstellingen

Er is een fout geslopen op pagina 35 van de leerkrachtenkatern. De doelstellingen in Lesblad C verwijzen enkel naar het vak Nederlands, Godsdienst en niet-conventionele zedenleer.

 • Nederlands: hierin kun je doelstellingen verwerken rond beeldtaal, luistervaardigheden en schrijfvaardigheden.
 • Godsdienst (download de pdf)
 • Niet-conventionele Zedenleer (download de pdf)

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten