Pedagogisch aanbod: 2 leerkrachten aan het woord

Pedagogisch aanbod: 2 leerkrachten aan het woord

2 leerkrachten schakelden de hulp van Damiaanactie in en haalden zo het meeste uit het pedagogisch aanbod. Anaïs schreef zich in voor de opleidingsnamiddag, en Ellen nodigde een animator uit in haar klas.

Anaïs sensibiliseerde 500 leerlingen

Anaïs Heymans kreeg vorig jaar de taak om 500 leerlingen van het secundair onderwijs te sensibiliseren. Ze nam daarom deel aan een gratis opleidingsnamiddag van Damiaanactie. Dé ideale manier om meer bij de leren over de problematiek rond armoedeziektes en gewapend te zijn tegen de vragen van al haar leerlingen.

Anaïs geeft Frans en Godsdienst aan het Kardinaal Mercierinstituut in Waterloo. “Ik werk al 7 jaar met het pedagogisch pakket van Damiaanactie in de klas. Het is interessant, goed afgestemd op de leeftijd van de kinderen en dicht bij de realiteit. Maar toen mij gevraagd werd 500 leerlingen te sensibiliseren, leek het mij geen slecht idee mezelf eens bij te scholen bij experts”, lacht Anaïs.

Ervaringen en tips uitwisselen met collega’s
Ze nam deel aan de opleidingsdag van Damiaanactie in december vorig jaar. Voor haar een manier om bij te leren over armoedeziektes, het belang van de toegang tot gezonsheidszorg en het werk van Damiaanactie. “Ik wilde zo goed mogelijk kunnen antwoorden op de vragen van mijn leerlingen. Maar ik wilde ook ervaringen en praktische tips uitwisselen met collega’s.”

Omringd door een competent team
“De opleiding was interessant en bood een antwoord op al mijn vragen. Ik kreeg brochures mee en allerlei achtergondinformatie over lepra en tbc, Damiaanactie en Nigeria. Dit kwam van pas tijdens mijn lessen. Ook was het interessant meer over de campagne te leren en naar de vragen van andere leerkrachten te luisteren. Bovendien maakten we kennis met enkele Afrikaane elementen: fruit, stoffen, Nigeriaanse muziek, … . Kortom, ik had het gevoel dat er een competent team voor mij stond.”

Neem zelf deel aan een opleidingsdag
Ook dit jaar organiseert Damiaanactie enkele gratis opleidingsnamiddagen voor leerkrachten in het lager en middelbaar onderwijs. Wil je hier graag bijzijn? Vind hier meer informatie en inschrijvingen. Maar wacht niet te lang, de plaatsen zijn beperkt!

Een animator over de vloer

Ellen Depouillon (37 jaar) maakte dit jaar voor het eerst kennis met de animaties van Damiaanactie. *“Zowel mijn leerlingen als ikzelf leerden veel van onze animator!”

Ellen geeft godsdienstles in 3 basisscholen: de Zilverbeek en de Krekel in Haaltert en het Molenveld in Denderhoutem. Alle 3 de scholen werken vandaag met het pedagogisch pakket van Damiaanactie. “Ik heb zelf als kind ook altijd met het schoolmateriaal van Damiaanactie gewerkt. Dus toen ik zelf leerkracht werd was het voor mij vanzelfsprekend dit verder te zetten.”

Een goede gezondheid niet overal vanzelfsprekend
“Er zijn kinderen die gemutileerd raken door lepra. Of sterven door tbc. Dat is verschrikkelijk. Daarom heb ik altijd ontzag gehad voor het werk van hulpverleners. Ik wil mijn leerlingen dan ook sensibiliseren, en hen laten zien dat wat voor ons vanzefsprekend is, zoals een goede gezondheid en onderwijs, niet overal zo is.”

Leerlingen letten beter op bij animator
Anaïs besloot dit jaar beroep te doen op een van de animatoren van Damiaanactie. “Je leert veel van hen bij, ze vertellen vanuit hun eigen ervaringen. Dat is iets wat ik niet steeds kan doen.” Bovendien leek het haar een leuke afwisseling voor de leerlingen zelf: “het is voor hen altijd leuk iemand anders eens aan het woord te krijgen in de klas. Dan letten ze weer wat beter op”, grinnikt Ellen.

Gestimuleerd vanuit het leerplan
“Ook vanuit het leerplan wordt gestimuleerd vanuit getuigenissen te werken in de klas. Deze zorgen ervoor dat de materie klaar en duidelijk wordt gebracht waardoor de leerlingen het beter begrijpen en onthouden.”

Wil jij ook beroep doen op een van onze animatoren (januari – maart 2019)?
Schrijf je hier alvast in en wij nemen contact met je op.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten