Pedagogisch aanbod 2018

Pedagogisch aanbod 2018

Ook dit schooljaar zetten wij ons in om leerlingen iets bij te leren over de infectieziektes lepra en tbc, hen te sensibiliseren en tegelijk een ruimere blik op de wereld te geven. Centraal staat hier het belang van de toegang tot gezondheidszorg. En dit al voor kinderen vanaf het 1ste leerjaar.

Hoe? Aan de hand van een pedagogisch pakket, aangepast aan elke leeftijd. We kregen hiervoor de hulp van een multidisciplinair team van leerkrachten.

We nemen je dit jaar mee naar Nigeria en laten je kennis maken met enkele jongeren van wie het leven ineens een vreemde wending kreeg door lepra of tbc.

1ste en 2de leerjaar

Maak kennis met Soumaya, een 10-jarig meisje dat in een dorpje in Nigeria woont. Ze speelde altijd met haar broertje Eli, tot enkele maanden geleden... Eli kreeg lepra, en kan zich niet meer goed bewegen.

We volgen het avontuur van onze twee helden die elk mogelijk vervoersmiddel uitproberen om tot bij de mobiele kliniek te raken zodat Eli verzorgd kan worden. Een betoverend verhaal waarin waarden zoals vriendschap en behulpzaamheid centraal staan.

 • Vorm: kamishibai met voorleesverhaal (19 geïllustreerde vertelkaarten) + audiopodcast
 • Pedagogische fiche: ja
 • Leerkrachtenkatern (naar leerdoelstellingen): ja

Bekijk de opdrachten en download ons materiaal:
* voor leerkrachten
* voor leerlingen

Bestellen kan hier.

3de leerjaar tot en met 2de middelbaar

Deze zomer trokken we met een filmploeg naar Nigeria. We volgden twee jongeren, Bukola, die aan tbc lijdt, en Wasiu, wiens ouders leprapatiënten zijn.

Het resultaat? Een beklijvende getuigenis die ondanks de enorme tegenslag van de personages toch vervuld is met hoop en liefde. Een mooie manier om je leerlingen kennis te laten maken met de warmte van Nigeria en haar inwoners, die vaak in tegenstrijd ligt met de voor velen harde realiteit.

 • Vorm: Film van 10 minuten + educatieve presentatie met of zonder animator
 • Pedagogische fiche: ja
 • Leerkrachtenkatern (naar leerdoelstellingen): ja

Bekijk de oefeningen en download ons materiaal hier.
Vanaf het 3de leerjaar:
leerkrachten
jongeren

Vanaf het 1ste middelbaar:
leerkrachten
jongeren

Bestel de film, lesfiches en leerkrachtenbundel hier.

3 formules

 • Met animator
  Vertrouw ons je klassen toe gedurende 1 of 2 lesuren. Een van onze animatoren (leerkracht of vrijwilliger) komt gratis langs op jouw school voor een boeiende, educatieve presentatie. Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen wordt gevraagd telkens minstens 2 tot 3 klassen te groeperen. Meer info.
 • Do It Yourself –> Zonder opleiding
  Word zélf animator, en leer je leerlingen alles bij over deze armoedeziektes. Hoe? Je bestelt ons pedagogisch pakket (vanaf 18 november te verkrijgen via onze website) en integreert deze in je lessen hoe en wanneer je maar wilt.
 • Do it yourself –> Met opleiding
  Wij bezorgen je alle tools, jij neemt het heft in eigen handen. Gedurende een halve dag word je opgeleid door ons Damiaanactieteam. Je wordt uitgerust met alle nodige kennis en materiaal. Zo kan je het pakket op een leuke, boeiende en educatieve manier aan je leerlingen brengen. Meer informatie vind je hier.

Informatie of reserveringen?

Vanaf 18 november 2017 kan je ons pedagogisch pakket online of via onze medewerkers bestellen.
Voor meer informatie, of voor het reserveren van een animator: campagne [at] damiaanactie.be

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten