100.000 voor Ibadan: nieuw ziekenhuis opent de deuren

100.000 voor Ibadan: nieuw ziekenhuis opent de deuren

Maandag 10 december vond de inauguratie plaats van een nieuw ziekenhuis voor multiresistente tuberculose (MDR-TB) in Ibadan, Nigeria. De bouw werd mede tot stand gebracht door verschillende Belgische ondernemers met het project 100.000 voor Ibadan.

100.000 voor Ibadan
9 Belgische ondernemers organiseerden samen met Damiaanactie eerder dit jaar 2 fondsenwervende activiteiten onder de noemer ‘100.000 voor Ibadan’. Zo vond in september de avant-première van ‘Niet Schieten’ plaats, de nieuwste film van Stijn Coninx. En november werd afgesloten met een gezellige quizavond. 100.000 voor Ibadan bracht tot nu toe € 10.000 op. Een mooi startbedrag dat alvast integraal naar de bouw ging van het nieuwe hospitaal voor MDR-TB in Nigeria. De ondernemers denken na over nieuwe acties in 2019 om hun vooropgestelde streefdoel te bereiken. Dat bedrag is nodig voor onder meer de aankoop van medische apparatuur en het aannemen van personeel. Snel meer nieuws hierover!

Kliniek voor multiresistente tbc
Dit ziekenhuis – dat tot stand kwam dankzij de ongebreidelde gedrevenheid van Dr. Osman Eltayeb van Damien Foundation Nigeria - is het eerste in het land voor mensen met MDR-TB; een gevaarlijke variant van tbc die in Nigeria jaarlijks meer dan 24.000 slachtoffers maakt. Doordat de ziekte vaak onbehandeld blijft en een pak moeilijker te genezen is dan gewone tbc halen veel MDR-TB-patiënten het niet. De nieuwe kliniek in Ibadan zal dienst doen als nationaal referentiecentrum voor MDR-TB, en zo de meer dan 190 miljoen inwoners van Nigeria ten goede komen.

"Dankzij Damiaanactie leeft mijn zus nog"
Professior Temitope Alonge is medisch directeur aan het University College Hospital (UCH) in Nigeria. Het was het UCH dat de bouwgrond voor het nieuw ziekenhuis schonk. Professor Alonge had hier ook wel een meer persoonlijke reden voor: "Het is dankzij Damien Foundation Nigeria dat mijn jongere zus, Funmilayo, vandaag nog leeft." Toen zij een aantal jaren geleden begon te hoesten spoorde professor Alonge haar aan een sputumtest te doen bij Damiaanactie. Toen die positief bleek startte ze meteen haar behandeling. "Mijn zus is vandaag helemaal genezen en baat een klein winkeltje uit. Sinds haar genezing draag ik Damiaanactie en dokter Osman in het bijzonder een bijzonder warm hart toe."

Blij met nieuw ziekenhuis in Ibadan
Lees hier nog meer verhalen

DANKJEWEL!
Damiaanactie en Damien Foundation Nigeria danken iedereen voor zijn of haar steun aan 100.000 voor Ibadan. Met een speciale bedanking aan de 9 ondernemers die dit project mogelijk maken:

  • Klaas Fremaut, Focus Advertising
  • Tine Deleu, Luc Jennes, en hun fenomenaal team, Globetrade
  • Hubert Sigiez, Andacon
  • Rudy Denutte, De Rocker Logistics
  • Jo Benoit, Clovis Oncology
  • Dirk Vercruysse, D/M Vercruysse Interieurarchitecten
  • Karel-Jan Vercruysse, Dull/ Invisible Puppy
  • Bert Bogaerts, Avery Dennison

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten