2000 tbc-patiënten gered tijdens ebolacrisis in Guinee

2000 tbc-patiënten gered tijdens ebolacrisis in Guinee

Damiaanactie en het Guinees Nationaal Tuberculose Programma zijn er tijdens het hoogtepunt van de Guineese ebola-crisis in 2014 in geslaagd om -met behulp van een noodstrategie- de levens van meer dan 2000 tbc-patiënten te redden. Dat blijkt uit een studie, gepubliceerd in het gerenommeerd wetenschappelijk blad PLOS ONE.

De gezondheidszorg in Guinee werd door de ebola-crisis volledig overhoop gehaald. Ook de tbc-zorg werd zwaar getroffen. Zowel bij patiënten als medisch personeel heerste de angst om besmet te raken met het virus op medische locaties. Heel wat tbc-patiënten hadden hierdoor geen toegang tot de nodige zorg die de behandeling van tbc vraagt.

Als reactie hierop ontwikkelde Damiaanactie, het Guinees Nationale Tuberculose Programma (NTP), en haar partners (Artsen Zonder Grenzen, Global Fund, Orde van Malta, GIZ, …) een programma om de toegang tot de zorg en de kwaliteit van de zorg te blijven garanderen voor de tuberculoseprogramma’s die werden opgezet en zo het toenemende aantal sterfgevallen te beperken.

Een strategie met effect, uit de gepubliceerde resultaten in PLOS ONE blijkt dat 2077 tbc-patiënten werden gered tijdens de ebolacrisis in een land waar elk jaar meer dan 4000 mensen sterven aan de gevolgen van tbc (een ziekte die te genezen is).

De langste en dodelijkste Ebola-uitbraak in Guinee begon in maart 2014. Meer dan 28 000 personen werden besmet met het virus en hiervan stierf ongeveer 40% van de patiënten. Damiaanactie werkt sinds 2007 samen met het Guinees Nationaal Tuberculose Programma in Conakry. Tuberculose treft jaarlijks meer dan 12.000 mensen en blijft een ziekte die onze aandacht nodig heeft.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten