3% minder leprapatiënten in 2017

3% minder leprapatiënten in 2017

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde eind augustus haar jaarlijks leprarapport met data uit 150 landen. Hieruit bleek onder meer dat het aantal opgespoorde leprapatiënten in 2017 met 3% gedaald was.

In 2017 werden 210.671 nieuwe leprapatiënten opgespoord wereldwijd. Dat is 3% minder dan het jaar voordien. Bovendien daalde het aantal nieuwe patiënten met graad 2 misvormingen (uiterlijke kenmerken) met 6%. Deze daling vond vooral plaats in India en Indonesië.

Discriminatie in kaart
Voor het eerst werd er ook bericht over het onderrapporteren en -diagnosticeren van de ziekte. Vooral in Afrika bleek dit nog een groot probleem. Ook werd de discriminatie rond lepra voor de eerste keer in kaart gebracht. Deze data lijkt vandaag nog onvolledig maar zou in de toekomst meer inzichten geven rond lepradiscriminatie.

Damiaanactie focust tijdens haar januaricampagne van 25, 26 en 27 januari op het informeren en sensibiliseren van de bevolking en van het gezondheidspersoneel. Willen we naar een wereld zonder lepra moeten we ook haar stigma’s bestrijden.

Bekijk het rapport van de WHO hier.
Leer meer over lepra en uitdagingen op het terrein op de Damiaanactiedag.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten