9 maanden behandeling ingevoerd in Latijns-Amerika

9 maanden behandeling ingevoerd in Latijns-Amerika

De 9 maanden behandeling voor multiresistente tuberculose (MDR-TB) wordt voortaan ook in projectlanden Guatemala, Bolivia en Nicaragua toegepast. Damiaanacties projectverantwoordelijken voor Niger, Dr. Alberto Piubello en Dr. Bassirou, en medisch adviseur Dr. Nimer Ortuño Gutierrez trokken naar Guatemala om een training te geven.

Vandaag voerden 35 landen de 9 maanden behandeling voor MDR-TB in. Deze therapie is korter, goedkoper en beter verdraagbaar door patiënten dan de oude. Ze wordt dan ook wereldwijd aanbevolen door de WHO. Nicaragua, Bolivia en Guatemala, de 3 projectlanden in Latijns-Amerika, zullen de behandeling voortaan ook toepassen.

Dr. Alberto Piubello, Dr. Bassirou en Dr. Nimer Ortuño trokken naar Guatemala om het verzorgend personeel op te leiden over deze behandeling. Ze legden uit hoe de ziekte opgespoord en behandeld wordt. Maar ook hoe de medicijnen besteld worden. Ze zullen ook nadien de landen blijven begeleiden vanop afstand.

600.000 personen lopen jaarlijks MDR-TB op. Met de oude behandeling sterft de helft van deze patiënten. De nieuwe 9 maanden behandeling daarentegen heeft een genezingsgraad van meer dan 87%. Erg belangrijk dus dat deze wereldwijd ingevoerd wordt”, vertelt Dr. Alberto.

Lees hier meer over de 9 maanden behandeling.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten