Leprapatiënten opsporen met app

Leprapatiënten opsporen met app

'Open Data Kit' vergemakkelijkt in sommige gebieden de actieve opsporing van leprapatiënten. Dr. Epco Hasker en dr. Nimer Ortuño-Gutiérrez gaven een opleiding in India om het gebruik ervan toe te lichten.

Deze mobiele applicatie maakt het vandaag makkelijker om naasten van leprapatiënten actief op te sporen zodat zij ook getest kunnen worden op lepra, alsook endemische zones voor lepra in kaart te brengen. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt het gebruik van deze nieuwe communicatietechnologieën dan ook aan.

Globale strategie
Dankzij deze techniek kan een globale strategie opgezet worden voor lepracontrole. Enerzijds wordt zo vroegtijdige diagnose vergemakkelijkt waardoor eventuele verminkingen tegengegaan worden. Anderzijds kunnen nieuwe maatregelen overwogen worden om de overdracht van lepra te stoppen, zoals een preventieve behandeling of nauw toezicht van mensen die in contact staan met

Een opleiding in Bihar, India over het gebruik van de mobiele applicatie werd gegeven door dr. Epco Hasker, epidemioloog aan het Tropisch Instituut voor Geneeskunde, en dr. Nimer Ortuño-Gutiérrez, medisch adviseur van Damiaanactie.

Werking van de app
Het principe is simpel: je gaat bij patiënten langs en screent de mensen in hun omgeving om eventuele andere patiënten op te sporen. Deze resultaten voer je in de app in. Die registreert ook de geografische coördinaten. Die gegevens projecteer je vervolgens op een kaart of op Google Earth”, legt dr. Epco Hasker uit.
"Zo krijg je een goed beeld van waar zich clusters van patiënten bevinden. Aan de hand daarvan kan je besluiten tot hoe ver je eventuele maatregelen zoals screening en preventieve behandeling uit moet breiden.

Toekomst
Op deze manier werden de afgelopen jaren gegevens verzameld over leprapatiënten op de Comoren. What’s next? “Het in kaart brengen van leishmaniasis- en leprapatiënten in India”, antwoordt dr. Epco. “En naar de toekomst toe zouden wij ons graag richten op het preventief behandelen van contacten van leprapatiënten aan de hand van Geolokalisatie”, sluit hij af.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten