Boussouri maakt de Comoren lepravrij

Boussouri maakt de Comoren lepravrij

Op Mohéli, een eiland van de Comoren, kent iedereen Boussouri. Hij is doorheen de jaren een van de grootste spelers geworden in de strijd tegen lepra op de eilandengroep.

12 jaar en al vrijwilliger
Boussouri vecht al van jongsafaan tegen lepra op de Comoren. Alles begon in 1978, toen hij dr. Grillone ontmoette, een belangrijke dokter in de strijd tegen lepra. “Ik was 12 toen dr. Grillone me vroeg om medicijnen naar leprapatiënten te brengen.

Al heel snel werd Boussouri een vaste vrijwilliger. “Elk trimester haalde ik medicijnen op in het gezondheidscentrum. Het centrum was een wandeling van anderhalfuur en een taxirit verwijderd van waar ik woonde. En diezelfde weg nam ik ook weer terug. Tijdens de schoolvakanties ging ik op ronde door de dorpen met de lokale teams.

Lepra bestrijden op zijn manier
Maar daar liet Boussouri het niet bij: hij werd verpleger op Anjouan en Moheli. Daarna werkte hij een jaar lang aan het Instituut voor Geneeskunde in Antwerpen. “Daar ontfermde ik me over de behandeling van leprapatiënten op Anjouan.

Vandaag beheert hij het lepraproject op Anjouan. Hij startte ook een zelfde project op op Moheli, met de steun van dr. Younoussa Assoumani, vertegenwoordiger voor Damiaanactie op de Comoren.

Handen schudden
Grappig feit: Boussouri heeft een unieke manier van handen schudden. “Het zal wel beroepsmisvorming zijn, maar ik let altijd op eventuele symptomen van lepra wanneer ik iemand nieuw ontmoet. Ik voel altijd even aan de zenuw in de elleboog”, lacht Boussouri. Zo spoorde hij al meerdere malen nieuwe leprapatiënten op zonder uiterlijke kenmerken.

Hij wilde me misschien vleien, maar dr. Younoussa heeft wel eens gezegd dat ik bij de mensen behoor die de de meeste kennis hebben over lepra op de Comoren.

Onuitputtelijk
Komen patiënten niet op controle, bezoek ik hen met de moto of auto. De slechte wegen houden me niet tegen.

Maar het wordt voor mij steeds moeilijker. Ik word er niet jonger op en ik voel dat mijn conditie achteruit gaat.” Toch blijft Boussouri optimistisch. “Ik heb 2 dromen: mijn kinderen volwassen zien worden. En lepra uitgeroeid zien op de Comoren. Als ik dat kan meemaken voor ik sterf ben ik een gelukkig mens.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten