UPDATE Cycloon Idai in Mozambique: hulp is nodig

UPDATE Cycloon Idai in Mozambique: hulp is nodig

Cycloon Idai zorgde onder meer in Mozambique voor een grote ravage. Al onze medewerkers zijn in veiligheid, en ook een deel van de patiënten die we behandelen. Maar zij hebben onze hulp nodig. Hun huizen zijn verwoest, ze hebben geen voeding of andere levensmiddelen en hun inkomen genererende projecten zijn verwoest."

Eind maart raasde cycloon Idai door zuidelijk Afrika. Mozambique, een van onze projectlanden, kreeg het zwaar te verduren. Hele dorpen en steden werden weggeveegd, bruggen en wegen werden weggespoeld en communicatielijnen verwoest. Het dodental in Mozambique wordt ondertussen geschat op meer dan 500; het aantal getroffen personen op 1,85 miljoen.

Gezondheidscentra en medicijnen verwoest
In de gebieden waar wij actief zijn werden extreme verwoestingen aangericht. Gezondheidscentra zijn vernield en patiënten en medewerkers verloren hun onderdak, hun landbouwgrond (en dus hun inkomen) of erger.

Risico op lepra- en tbc-complicaties en meer besmettingen
Ons 9-koppig team is in veiligheid gebracht, en consultaties werden ondertussen hervat in geïmproviseerde gezondheidscentra. Maar nog niet alle lepra- en tbc-patiënten zijn gevonden of kwamen zich spontaan aanbieden. Zetten zij hun behandeling niet verder lopen zij een groot risico op levenslange complicaties. Maar ze kunnen ook een nóg resistentere en moeilijker te behandelen vorm van tbc ontwikkelen (XDR-TB). En ze kunnen sterven aan de gevolgen van MDR-TB. Bovendien blijven zij mensen om zich heen besmetten.

Wat doet Damiaanactie?
In een eerste fase willen we de behandeling voor alle patiënten zo snel mogelijk weer opstarten. Momenteel zijn we met man en macht op zoek naar patiënten die zich tot nog toe niet kwamen aanbieden. De meest kwetsbare patiënten geven we voedsel en zinken platen om hun dak weer te herstellen. En we helpen onze medewerkers bij hun eerste noden en bij het herstellen van hun huis.
Daarnaast willen we de verwoeste gezondheidscentra herstellen, en de sociaal-economische projecten die we oprichtten voor leprapatiënten terug opstarten. Zo kunnen zij opnieuw in hun eigen noden en inkomsten voorzien.

Hoe kan jij helpen?
Om ons project in Mozambique weer te laten lopen als voorheen is € 100.000 nodig. Elke gift die jij kwijt kunt kan een verschil betekenen voor de Mozambikanen. Doe vandaag nog een donatie op BE05 0000 0000 7575 met vermelding van 'Mozambique'.

Wij danken jullie alvast van harte voor jullie steun.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten