Ebola in DRC: Damiaanactie leidt 150 vrijwilligers op

Ebola in DRC: Damiaanactie leidt 150 vrijwilligers op

Damiaanactie leidde in september 150 vrijwillige gezondheidswerkers in DR Congo (DRC) op in het teken van de ebola-uitbraak. Zolang de epidemie voortduurt bezorgen zij medicijnen aan lepra- en tbc-patiënten die de gezondheidscentra mijden uit angst besmet te raken met ebola.

Ebola is aan een opmars bezig in de provincie Noord-Kivu in DRC. Om verspreiding tegen te gaan worden patiënten meteen opgenomen in gezondheidscentra in de buurt. Maar uit angst zelf besmet te raken bezoeken personen die getroffen zijn door andere ziektes de centra niet meer. Lepra en tbc winnen zo stilaan weer aan terrein.

Behandeling onder toezicht
Om van lepra en tbc te genezen moet je je behandeling stipt opvolgen. Iedere dag gaan patiënten naar het gezondheidscentrum waar ze hun medicijnen onder direct toezicht innemen. Volgen tbc-patiënten hun behandeling niet correct lopen ze risico op multiresistente tbc of zelfs sterfte. En ook leprapatiënten brengen hun genezing zo in gevaar.

Vrijwilligers bezorgen lepra- en tbc-medicijnen
Damiaanactie leidde daarom, in partnerschap met het Congolese Ministerie van Gezondheid, 150 vrijwillige gezondheidsmedewerkers op. Zij bezorgen de medicijnen van de patiënten aan huis zolang de ebola-epidemie voortduurt. Ze bereiken zo meer dan 850.000 mensen.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten