Het verhaal van Gemima en haar klauwhandje

Het verhaal van Gemima en haar klauwhandje

Gemima Efela Amba, een meisje van 9 jaar, klampt haar versleten teddybeer dicht tegen zich aan, met haar goeie hand. Met haar linkerhandje lukt het niet meer. Dat is verstijfd tot een klauw.

Gemima heeft lepra. Het meisje komt uit een piepklein dorp in de Evenaarsprovincie, in de buurt van Monkoto, zo’n 150 km van Mbandaka en de Congorivier verwijderd. Als ze nog een peuter is, nemen haar mama en papa haar mee naar Kinshasa. Het is op de basisschool dat ze wellicht besmet raakte met lepra. Bekijk het filmpje en ontdek hoe het Gemima verging:

Opmerkzame tante

Terwijl Gemima en haar mama aan boord wachten op de afvaart naar Kinshasa, krijgen ze bezoek van Gemima's tante. Dankzij de voorlichtingscampagnes van Damiaanactie herkent ze de symptomen bij Gemima. Vlekken, een klauwhand: de tante vermoedt dat haar nichtje lepra heeft. Ze maant haar zus aan om de duwboot tijdelijk te verlaten en de kleine Gemima te laten onderzoeken in het ziekenhuis van Damiaanactie. Een moeilijke keuze voor een vrouw die al haar hoop stelt op het amulet van de tovenaar.

Maar toch: de tante is overtuigend. Gemima wordt naar het ziekenhuis gebracht en daar wordt inderdaad lepra geconstateerd. De weg naar genezing kan worden ingezet!

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten