Guatemala: impact van vulkaanuitbarsting op Damiaanactie

Guatemala: impact van vulkaanuitbarsting op Damiaanactie

Zondag 3 juni barstte de Volcán de Fuego opnieuw uit in de nabijheid van de hoofdstad van Guatemala. In totaal kwamen daarbij minstens 99 mensen om het leven en zijn meer dan 200 anderen vermist. De regio die het meest geraakt werd is Escuintla. Een regio waar wij actief zijn.

Hoe verloopt de opvolging van tbc-patiënten?

Onze teams in Guatemala verzekeren ons dat de patiënten hun medicijnen dagelijks krijgen in hun verblijfplaats. Gezondheidscentra die niet getroffen werden zijn uiteraard nog steeds actief en bieden een verblijfplaats aan personen in nood die getroffen zijn door tbc.

Welke impact heeft de vulkaan op patiënten die wij behandelen?

Drie dorpen in de regio van Escuintla raakten bedolven onder as en modder. El Rodeo is een van die dorpen. Hier behandelen wij een kind en zijn grootmoeder, beiden getroffen door multiresistente tbc. Wij vernamen van onze teams dat beide personen in veiligheid zijn en onderdak kregen. Andere personen in behandeling bij ons volgen kregen onderdak bij familieleden en zetten hun therapie voort.

Interventie Damiaanactie

Op vraag van onze partners deelden onze Guatemalteekse teams matrassen en voeding uit aan de meer dan 3000 geëvacueerde personen in de regio.

Context

Zondag 3 juni barstte de Volcán de Fuego uit in de nabijheid van de hoofdstad van Guatemala. In totaal kwamen daarbij minstens 99 mensen om het leven en zijn meer dan 200 anderen vermist. De regio die het meest geraakt werd is Escuintla. Escuintla is de regio met het meest aantal (resistente) tuberculosepatiënten in Guatemala, en dus ook een plaats waar wij een groot aantal personen behandelen.

Guatemala werd ook getroffen door een tweede vulkaanuitbarsting van de vulkaan Pacaya, maar deze impact was minder groot. Ook deze vulkaan is dicht gelegen bij onze interventiezone.

Onze teams zetten hun dagelijkse werk voort alsook de bouw van een nieuwe tbc-kliniek in Escuintla.

Wij leven mee met alle personen die getroffen werden door de vulkaan.
  
Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten