Het gaat goed met Gemima

Het gaat goed met Gemima

Herinner je je Gemima nog? Het meisje dat in de buurt van Mbandaka woonde en een klauwhandje had als gevolg van lepra? Het kindje dat in januari nog figureerde in “Een vlinder op de Congostroom”? Wel, zij stelt het vandaag heel erg goed.

Sinds enkele maanden woont ze in Kinshasa en is ze genezen van lepra (haar behandeling werd beëindigd in maart). We hadden voorzien om haar in september te opereren (6 maanden na de behandeling, wat normaal is). Maar onze chirurg, dokter Matthieu, geeft er de voorkeur aan nog even te wachten gezien de jonge leeftijd van het meisje en de delicaatheid van de interventie. Toch wel een zware slag voor Gemima, die zo had uitgekeken naar de operatie. Vooral dan omdat haar schoolvriendjes haar uitlachen met haar ‘apenhand’. Gelukkig is ons team ter plaatse bij de schoolverantwoordelijken langsgeweest om hen te sensibiliseren en zo te vermijden dat de plagerijen zich zouden herhalen. De operatie is uitgesteld, maar dat is slechts tijdelijk.

Eind mei bracht Gemima een bezoekje aan de kinderen van de Belgische school in Kinshasa die haar verhaal al ontdekten via de “vlinder”. Ze beantwoordde alle vragen van de leerlingen en leraars. De ontmoeting was voor iedereen ontzettend boeiend.

De rest van de tijd gaat Gemima ook naar school en trekt ze zich goed uit de slag. Haar resultaten zijn niet voortreffelijk, maar ze komt dan ook van een school waar ze in de plaatselijke taal les volgde. Haar lerares van Kinshasa is in elk geval bijzonder tevreden. Gemima had wel enkele taal- en inhaallessen nodig, en in functie van haar eindresultaten dit jaar zal ons team ter plaatse beslissen of ze haar ook tijdens de grote vakantie nog extra lessen zullen geven. Damiaanactie volgt dus niet enkel haar gezondheid op.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten