In het spoor van Damiaan

In het spoor van Damiaan

Al 28 jaar lang zet de Belgische dokter Toon Bongaerts zich in Nicaragua in voor de allerarmsten. Je moet het toch maar doen. Hier have en goed achterlaten en vertrekken naar een ver en onbekend continent. Met maar één doel: mensen helpen.

Toch hebben voortrekkers als Damiaan en dokter Toon het niet gemakkelijk. Damiaan moest elke dag vechten voor zijn beschermelingen. En ook dokter Toon beweegt hemel en aarde voor ‘zijn’ zieken.

In Nicaragua, het werkterrein van dokter Toon, is de toestand werkelijk miserabel. De mensen zijn straatarm, je kunt het je niet voorstellen. Toch gaan ze waardig en trots door het leven, ondanks hun miserie. Ze laten zich niet doen.

Maar tegen een vreselijke ziekte als berglepra hebben ze geen verweer. Deze ziekte kunnen ze alleen overwinnen met medicijnen. En daarvoor hebben ze hulp nodig.

De kleine Francisco

Onlangs onderzocht dokter Toon Francisco. De vlekken op het gezicht van het jongetje zijn de eerste kwade tekenen van berglepra. De ziekte is nog in een vroeg stadium, er is nog hoop. Maar als we niets doen, dreigen de vlekken open wonden te worden. En vervolgens groeien die uit tot grote, etterende zweren die kunnen leiden tot verminking.

Dokter Toon geneest slachtoffers van berglepra

Hoewel berglepra een gemene ziekte is, kan ze eenvoudig en goed behandeld worden. Niet met pilletjes, maar met inspuitingen. 20 na elkaar. En na amper 20 dagen is de patiënt genezen. Voorgoed!

Helaas: de patiënten kunnen onmogelijk zelf de kosten voor hun inspuitingen betalen. De prijs voor een volledige behandeling is gemiddeld 56 euro, een fortuin voor deze straatarme mensen.

Hoeveel levens redt jij vandaag met je gift van 56 euro (één), 112 euro (twee) of 168 euro (drie levens) of een andere som die u kunt missen?

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten