Humor als wapen tegen tbc

Humor als wapen tegen tbc

Dirgha en Saraswuti wonen als koppel in Nepal. Beiden hebben ze multiresistente tuberculose (MDR-TB). Een parcours dat draaglijker werd doordat ze het samen afleggen.

Dirgha (44 jaar) was als chauffeur aan het werk toen hij zijn vrouw leerde kennen.“Vanaf het moment dat Saraswuti in mijn wagen stapte liet ze me niet meer los. En ik viel ineens wel erg vaak binnen in de kleine winkel van haar vader”, lacht hij.

MDR-TB, diabetes én een hernia
Anderhalf jaar geleden verloor Dirgha zijn baan in de rijschool omdat hij MDR-TB had. Bovendien lijdt hij ook aan diabetes, wat zijn strijd niet vergemakkelijkt. Hij droomt ervan om weer aan het werk te gaan. Het liefst van al start hij een agentschap voor chauffeurs zoals hij. Maar eerst moet hij nog een operatie aan zijn hernia ondergaan.

Impact op hun relatie
Saraswuti (22 jaar) werkt momenteel niet. Zij kreeg ook te horen dat ze aan MDR-TB lijdt. Net nu haar man genezen is. Ze volgt vandaag de 9 maanden behandeling voor MDR-TB.

De ziekte mag dan wel aanwezig zijn in hun huishouden, toch heeft ze geen invloed op hun relatie. Dirgha: “We slapen in aparte bedden tot mijn vrouw genezen is. Maar verder is er niks veranderd in onze relatie.”

Hoopvolle toekomst
Het koppel kijkt hoopvol naar de toekomst. “Wanneer ik weer beter ben gaan we een paar leuke uitstappen plannen in het land. Hoofdstad Kathmandu staat zeker op onze lijst”, vertelt Saraswuti. Enthousiasme en humor helpen de twee overeind. Het is Dirgha die zorgt voor de grappen in het huishouden. “Of ik hem echt grappig vind? Ja hoor, maar dat kan ook een bijwerking van mijn medicatie zijn”, lacht Saraswuti.

Dirgha en Saraswuti konden dankzij de hulp van Damiaanactie rekenen op de 9 maanden behandeling voor MDR-TB. Kom meer te weten over ons project in Nepal.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten