“Ik probeerde 4 keer zelfmoord te plegen”

“Ik probeerde 4 keer zelfmoord te plegen”

Amar (42 jaar) uit Nepal kreeg lepra toen hij 10 jaar oud was. Complicaties bezorgde hem een 6 jaar durend genezingsproces. Maar het stigma maakte nog langer wonden.

"Ik had een heel normale jeugd maar vlekken op mijn huid, knobbels in mijn gezicht en een gevoelloze voet veranderden alles. Lokale dokters wisten niet wat er aan de hand was met me. Pas na mijn doorverwijzing naar het ziekenhuis viel het verdict: lepra."

Nergens meer welkom

"Na 3 maanden ziekenhuis keerde ik naar huis. In mijn dorp had het nieuws zich al verspreid. Niemand wilde nog met me omgaan, ook op school was ik niet welkom. Noodgedwongen vertrok ik. Een Nepalese lepra-organisatie bracht me naar een weeshuis in Kathmandu."

"Ik voelde me in de steek gelaten door iedereen. Door de complicaties duurde het 6 jaar voor ik genas. Ik huilde dag en nacht en ging meer dan 40 keer naar het ziekenhuis. Mijn pijn was extreem. Zowel fysiek als mentaal."

Zelfmoord als enige redding

"Toen ik eindelijk genezen was huwelijkten mijn ouders me uit: licht aan het einde van de tunnel. Tot mijn vrouw ontdekte dat ik ooit lepra had. Ze vroeg meteen de scheiding aan. Want lepra is een legale reden om te scheiden in Nepal. Ik zakte opnieuw in de put. Vier keer probeerde ik zelfmoord te plegen."

En opeens …

"Opeens stond het geluk aan mijn kant. Dankzij de lepra-organisatie studeerde ik in Kathmandu. Een kans die zich nooit voordeed als ik in het dorp was blijven wonen. Mijn studies hielpen me sterk worden en van mezelf te houden zoals ik ben."

Ik kreeg een job kreeg als schooldirecteur en had opeens een stem. Ik begon mijn verhaal te vertellen, ook in mijn geboortedorp. Beetje bij beetje veranderde de perceptie van de inwoners.

Een luide stem

"Vandaag zetel ik in verschillende internationale organisaties voor personen getroffen door lepra. Ik ben hun woordvoerder. Ik ben uitzonderlijk gelukkig, en dat allemaal dankzij lepra. Zonder de ziekte zou ik nooit gestudeerd hebben. Dan zou ik nu arm zijn, zonder stem. Maar vandaag helpt mijn stem anderen te vechten tegen het stigma."

Wees niet bang

"Mensen moeten weten dat lepra geneesbaar is. Wees niet bang van de ziekte of van de getroffen persoon. Hou van ons, en behandel ons zoals ieder ander. Onze strijd is al pijnlijk genoeg zonder het stigma."

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten