India: lepra geen reden tot scheiding meer

India: lepra geen reden tot scheiding meer

Goed nieuws: lepra kan niet meer als geldige reden gebruikt worden om een scheiding aan te vragen in India. Vijf huwelijkgerelateerde wetten van het land werden aangepast. Waar er dus aan het begin van het jaar nog 157 stigmatiserende wetten waren wereldwijd, zijn het er vandaag nog 152.

Eind januari pleitten we met onze campagne een einde te maken aan het stigma rond lepra. Want, heb je vandaag lepra mag je in verschillende landen nog steeds niet autorijden, werken of zelfs trouwen. Waaronder in India.

India telt meer dan de helft van alle leprapatiƫnten wereldwijd. Ieder jaar lopen zo'n honderdduizend mensen risico lepra op te lopen in India. En daardoor niet alleen zijn of haar partner te verliezen, maar ook zijn of haar woonplaats, werk en plaats in de maatschappij.

De Indische overheid hoorde eindelijk alle verschillende protesten aan en schrapte 'lepra' als geldige reden tot scheiding uit 5 verschillende wetten van het land. Hier werd unaniem en zonder debat over gestemd. Betekent dit dat de weg geopend is voor meer mensenrechten voor personen getroffen door lepra in India? Wij hopen het alvast!

Sinds 1964 strijdt Damiaanactie actief tegen tbc en lepra in India. We zetten zo al meer dan 50 jaar alles op alles om de ziektes in het land in te perken, en getroffen personen en hun familie weer een waardig bestaan te geven. Het doet ons dus een immens plezier dit nieuws met jullie te delen.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten