Indische pers: ‘Leprapatiënten vermijden dokter uit angst voor discriminatie’

Indische pers: ‘Leprapatiënten vermijden dokter uit angst voor discriminatie’

Begin april vond de jaarlijkse bijeenkomst plaats tussen Damiaanactie en mensen genezen van lepra in India. Ook de Indische pers woonde de gelegenheid bij.

“Leprapatiënten worden nog steeds uitgesloten en gediscrimineerd. Ze vermijden daarom een doktersbezoek en starten geen behandeling op”, constateerde N. Ravi, uitgever van The Hindu Group of Publications na afloop van de dag. “We moeten de boodschap verspreiden dat lepra geneesbaar is, en dat een vroege detectie van patiënten levenslange verminkingen voorkomt.”

Grootschalige opsporingsacties
Tijdens grootschalige opsporingsacties bereikt Damiaanactie ieder jaar nieuwe, niet-geregistreerde leprapatiënten. Maar sociale discriminatie blijft een probleem, en het percentage leprapatiënten dat dus effectief medische hulp krijgt ook.

India telt helft van alle leprapatiënten wereldwijd
Jaarlijks raken 120.000 mensen besmet met lepra in India. Dat is de helft van het totaal aantal nieuwe leprapatiënten wereldwijd. En 300.000 mensen leven er met levenslange verminkingen ten gevolge van lepra. Ieder jaar komen er daar 5000 bij, waarvan bijna 10% kinderen. Dat getal wijst op een actieve besmetting.

Ook de voorzitter van Damiaanactie, Xavier Ortegat, was voor de gelegenheid in India en bezocht er onze projecten.
Lees hier wat de Indische pers over de gelegenheid schreef.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten