Maak kennis met Martine, coördinatrice voor de schoolanimaties

Maak kennis met Martine, coördinatrice voor de schoolanimaties

Elk jaar opnieuw verwelkomen meer dan 500 scholen in Vlaanderen een animator van Damiaanactie. De leerlingen krijgen de nieuwste campagnefilm te zien. De animator vertelt honderduit over het projectland dat in de kijker staat. Wie dit allemaal op poten zet, achter de schermen? Martine Van den Berghe:

"Het is vaak echt puzzelen om een school aan één van onze animatoren te koppelen", zegt Martine. "Ik ben er s'avonds na het werk of tijdens het weekend al snel enkele uurtjes mee zoet. De ene animator is perfect geschikt voor kinderen uit de lagere school, een andere voor de humaniora. Het is belangrijk om de juiste match te vinden. Maar één ding is zeker: al onze animatoren zijn geboren vertellers."

Toch is Martine's opdracht vaak een hele uitdaging: "Hoe dichter we de campagne naderen, hoe strakker het schema van de schoolvoorstellingen. Als er dan een animator ziek wordt, of een hevige sneeuwbui verlamt het verkeer, dan wordt het wel eens behoorlijk spannend".

Martine zit als coördinator onvermijdelijk vele uren aan haar laptop gekluisterd. Toch is haar grootste inspiratiebron de rechtstreekse confrontatie met het veldwerk van Damiaanactie: "Al sinds acht jaar ga ik regelmatig mee op bouwkamp, met leerlingen uit onze school. Zo een kamp voelt aan als een campagnefilm die je zelf meemaakt. Ooit was er eens een leerling in onze groep die in Bihar een jongen opmerkte met vlekken in zijn gezicht. De leerling hield hem tegen en zei: "jij hebt wellicht lepra. Ga je aanmelden in het gezondheidscentrum van Damiaanactie, laat je controleren". Enkele dagen later kregen we te horen dat die jongen dat effectief gedaan had. Hij was gestart met een behandeling. Zoiets meemaken, dat is onbeschrijflijk. Het maakt je bewust tot welke resultaten onze inspanningen in België op het terrein kunnen leiden."

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten