Masumbuko op weg naar genezing

Masumbuko op weg naar genezing

Aan melaatsheid is nog steeds een stigma verbonden, waardoor sommige zieken aan hun lot worden overgelaten. Daarom trekt het team van Damiaanactie erop uit, en spoort ze actief patiënten op om hun te behandelen. Zo kwam ook Masumbuko op hun pad. Lees hier zijn verhaal:

Masumbuko is 32 jaar. Hij woont in Bujumbura, Burundi, vlakbij het stort van de hoofdstad. Daar zoekt hij elke dag naar eten. Met wat geluk vindt hij wat rottende groenten en fruit, af en toe een vergeten zoete aardappel of enkele kruimels oud brood.

Als hij s’avonds, na een dag lang wroeten tussen het afval, terugkeert naar zijn hutje van karton, wordt hij door iedereen die hij tegenkomt uitgejouwd en beschimpt. Hij krijgt zelfs stenen naar zijn hoofd gegooid. Gewoon omdat hij is wie hij is: een leprapatiënt. Een melaatse.

De ziekte begon 10 jaar geleden. Masumbuko kreeg vlekken in zijn gezicht. Hij liet zich ‘behandelen’ door de plaatselijke genezer. Zonder resultaat. De vlekken verspreidden zich over zijn hele lichaam. Vervolgens kreeg hij lelijke knobbels en misvormingen in zijn gezicht. Hij raakte ook het gevoel in zijn handen kwijt, waardoor hij zich al verschillende keren ernstig verbrandde.

Zo vonden de medewerkers van Damiaanactie hem. Totaal aan zijn lot overgelaten. Ziek. Verminkt.

Toch is het is niet te laat voor Masumbuko. Hij zal genezen en is dan ook één van de vele melaatsen waar Damiaanactie zich deze campagne met hart en ziel voor inzet. Help jij ons mee hem te genezen?

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten