Mathias had lepra, maar niemand geloofde hem.

Mathias had lepra, maar niemand geloofde hem.

Mathias Duck raakte in 2010 besmet met lepra. Zijn omgeving reageerde vol ongeloof op het nieuws: “een blanke man van goede afkomst met lepra? Onmogelijk!”, klonk het. Discriminerende reacties die Mathias uiteindelijk motiveerden zijn verhaal te vertellen om komaf te maken met het stigma.

Het begon met een verdoofd gevoel in mijn rechterhand. Als ziekenhuispastor in Paraguay herkende ik de symptomen meteen, ik had ze eerder gezien in ons ziekenhuis. Ik was gelukkig omringd door dokters die de juiste diagnose konden stellen. Kortom, ik kon op geen betere plaats zijn om lepra te krijgen.

Zichzelf geruststellen

’Het is ok, ik ben hierop voorbereid’, met die gedachte probeerde ik mezelf te sussen. Ik wist wat de ziekte inhield en hoe ik me zou voelen. Tenminste, dat dacht ik.

Veel getroffen personen verbergen hun symptomen uit angst om buitengesloten te worden. En terecht ... ze verliezen vaak niet alleen hun baan en inkomen, maar ook familie en vrienden. En hoewel ik mezelf in een gunstige positie bevond was toch ook ik bang voor de reacties.

Plicht om te vertellen

Maar het was mijn plicht om mijn verhaal te vertellen en mensen te informeren over lepra. Bovendien wilde ik laten zien dat ook ik lepra kon krijgen. Want om me heen werd er vaak vol ongeloof gereageerd: ‘een blanke man van goede afkomst met lepra? Onmogelijk’ klonk het. Zo zie je maar hoe sterk het stigma is dat op lepra rust. Velen denken dat het alleen mensen die in armoede of ongunstige omstandigheden leven overkomt.

Lepra is geen doodsvonnis

Iedereen kan lepra krijgen, maar dit is gelukkig geen doodsvonnis. We kennen de symptomen, we weten hoe we de ziekte moeten behandelen, er is geen levensgevaar, het is niet erg besmettelijk en als je er op tijd bij bent dan hou je er niks aan over. Maar veel mensen weten dit niet, daarom zijn ze zo bang.

Moeilijke mentale strijd

Dat betekent uiteraard niet dat lepra geen strijd is. Mijn behandeling was erg zwaar. Ik was zowel fysiek als mentaal uitgeput. Meer dan de helft van alle patiënten kampt met een depressie. Een gevolg van de sociale nederlagen waar je mee te maken krijgt. Sociale uitstoting, het verlies van baan, een familie die je uitsluit, … dat eist z’n tol op je mentale toestand.

Geboren met vooroordelen

We worden zonder dat we het beseffen allemaal geboren met vooroordelen. Dat is jammer, maar daar is vaak niks aan te doen. Ken je iemand die om welke reden dan ook uitgesloten wordt, leer die persoon kennen. Luister naar hem of haar. Meestal hebben zij de meest geweldige en moedige verhalen. En beetje bij beetje sijpelen die vooroordelen zo weg.

Het wapen om lepra te bestrijden

Information is key om lepra te bestrijden, en dat zal altijd zo blijven. Als mensen begrijpen wat lepra precies inhoudt kunnen we het stigma en de discriminatie rond de ziekte elimineren.

Maar wat misschien nóg belangrijker is, is de empowerment van getroffen personen. Zij moeten zich opnieuw sterk voelen. Zij moeten hun rechten kennen en hun mogelijkheden om een waardig leven te leiden. Ze moeten hun verhaal delen en het stigma de wereld uit helpen. Zo kunnen zij ook anderen inspireren. Alleen zo gaan we naar een wereld zonder lepra.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten