Maxime, medewerker van Damiaanactie, op de Algemene Vergadering van de VN

Maxime, medewerker van Damiaanactie, op de Algemene Vergadering van de VN

*Maxime Lunga is communicatieverantwoordelijke bij Damiaanactie in de Democratische Republiek Congo (DRC). Maar voor hij bij Damiaanactie terecht kwam leed hij zelf aan tbc. Hij genas in 2001. Vandaag werd hij uitgenodigd bij de Verenigde Naties in New York. Wat zal hij daar precies doen?**

Van patiënt tot communicatieverantwoordelijke
Maxime Lunga, communicatieverantwoordelijke bij Damiaanactie in DR Congo en genezen van tbc, uitgenodigd op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om te spreken over de strijd tegen tbc

Maxime raakte besmet met tbc in 2000. Zoals vele anderen werd ook hij door zijn ziekte uitgesloten uit de maatschappij. Maximes vrouw bleef wel aan zijn zijde, maar ook zij kreeg het hard te verduren. Beiden verloren ze hun baan en inkomen. Dankzij Damiaanactie kreeg Maxime een gratis behandeling. In mei 2011 was hij genezen.

Midden 2007 kreeg Maxime een plaats bij Damiaanactie als communicatieverantwoordelijke. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de sensibilisering van de bevolking en zorgt voor een nauwgezette follow-up van patiënten die door Damiaanactie zijn ondersteund. Zijn motivatie? Getuige zijn van de fysieke, sociale en economische rehabilitatie van patiënten.

Club des amis Damien
Tijdens Maximes behandeling vertelde een van zijn verzorgers hem over een steungroep voor tbc-patiënten en genezen personen. Niet veel later werd Maxime lid van de Club des Amis Damien. Hun doel? Getuigen in gezondheidscentra, huisbezoeken doen bij onregelmatige patiënten en de bevolking sensibiliseren opdat zij een rol kunnen spelen in het begeleiden van nieuwe patiënten. Drie jaar later werd Maxime voorzitter van de steungroep. Vandaag is de groep actief in 9 van de 11 provincies die Damiaanactie ondersteunt in DRC.

Bij de Verenigde Naties
Maxime, medewerker van Damiaanactie, op de Algemene Vergadering van de VN
23 september werd Maxime uitgenodigd op het hoofdkantoor van de VN als lid van het maatschappelijk middenveld. Het is zijn expertise in tbc die ervoor zorgde dat hij vandaag in New York staat. Maar het is niet de eerste keer dat Maxime hiervoor erkend wordt. In 2009 werd hij door de Wereldgezondheidsorganisatie aangeduid als een van de leden van het comité van tbc-deskundigen voor de Afrikaanse regio. Daarnaast getuigde hij al verschillende keren over zijn ervaringen tijdens enkele wereldconferenties in Frankrijk, Maleisië, Zuid-Afrika en tal van andere plaatsen.

Maxime pleit voor een beleid met een grote betrokkenheid van de gemeenschappen en bevolking in de strijd tegen tbc. Laten we hopen dat zijn pleidooi gehoord wordt door de leden van de Algemene Vergadering.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten