Minister De Croo neemt kijkje achter de schermen bij Damiaanactie in Congo

Minister De Croo neemt kijkje achter de schermen bij Damiaanactie in Congo

Minister van ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo bracht op zijn allereerste terreinbezoek aan Congo een bezoek aan Damiaanactie. Hij ging langs in het Centre d'excellence Damien, het nieuwe ziekenhuis voor multiresistente tuberculosepatiënten. Met Belgische steun krijgen 22 zwaar zieke tbc-patiënten hier een degelijke behandeling.

Dokter Pamphile Lubamba, vertegenwoordiger van Damiaanactie in Congo, was opgetogen over het bezoek van minister De Croo: “Het is bijzonder belangrijk dat de Belgische regering steun geeft aan wat er hier gebeurd, en de Congolese regering aanmoedigt opdat die regering alsmaar meer inspanningen zou leveren om vooruit te gaan”.

Bekijk hier de reportages in het VRT Journaal en het VTM Nieuws:

Tuberculose is de grootste doder onder de infectieziektes, en de laatste jaren is de ziekte aan een stevige opmars bezig. Een van de zwaarst getroffen regio’s is de Congolese hoofdstad Kinshasa. Dat heeft veel te maken met de grote armoede in de stad, de slechte leefomstandigheden en de moeilijke toegang tot gezondheidsvoorzieningen. Patiënten met multiresistente tbc (mdr-patiënten) zijn er het ergst aan toe: zij moeten een lange en zware behandeling ondergaan. Helaas is er nergens plaats voor hen. Gelukkig is daar sinds kort verandering in gekomen dankzij het tbc-ziekenhuis dat Damiaanactie gebouwd heeft.

Damiaanactie is zeer gekend omwille van de strijd tegen lepra (melaatsheid). Toch is ook de behandeling van tbc een van de speerpunten van onze werking. Er zijn immers nogal wat overeenkomsten tussen lepra en tbc op het vlak van bacteriën, geneesmiddelen en behandeling. Bovendien zijn het allebei armoedeziektes, die maken dat patiënten geïsoleerd raken. Een onrecht waartegen Damiaan al verbeten streed op Molokai. Vandaag kunnen zowel lepra als tbc perfect genezen worden. In het nieuwe Centre d’excellence Damien krijgen patiënten met multiresistente tbc een reddende behandeling.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten