Ninoofse bomen, 50 jaar dr. Hemerijckxcomité

Ninoofse bomen, 50 jaar dr. Hemerijckxcomité

50 jaar dr. Hemerijckxcomité op 15 oktober was het zover: Ninove vierde het gouden jubileum van het comité met een feestelijk moment.

Voor het feestjaar gingen alle Ninoofse verenigingen en scholen aan de slag met het versieren van bomen onder het motto van dokter Hemerijckx: 'Spreekuur onder de boom, een plaats voor iedereen'. Hulde aan het monument, een tentoonstelling en een feestavond volgende. Bekijk hier het overzicht van het feestmoment.

HEMERIJCKX EN INDIA
Toen Hemerijckx naar India trok was hij al 25 jaar actief in Congo met een vorm van ambulante verpleging. Hij liet zieke mensen op afgesproken tijdstippen naar vaste plaatsen trekken, onder een grote boom. Ze werden onderzocht en leprapatiënten kregen gratis medicijnen.

Dit systeem plantte hij over naar India, waar de nood zeer hoog was. De uitvalsbasis werd Polambakkam, in het zuiden. Hij stelde een lokaal team samen, dat Engels leerde en ook leerde fietsen. Vrij snel beschikte hij over 40 paramedische medewerkers die samen met hem constant de streek doorkruisten.

EEN GROOT SUCCES
Hemerijck startte met 150 zieken, een jaar later waren dat er al 10.700. Polambakkam groeide uit tot een centrum dat 60 landelijke klinieken bediende in een gebied met 558 000 dorpen. In 1960 nam de Indiase regering het project over.

Damiaanactie is actief in India sinds haar stichting in 1964. We zijn er vandaag vertegenwoordigd als de Damien Foundation India Trust, met 285 plaatselijke werknemers (inclusief het personeel van de lokale ngo's die de organisatie ondersteunt).

MEER INFO
Op de website van Dr.Hemerijckxcomité, Ninove:
https://drhemerijckxcom.wordpress.com/

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten