Open brief aan Johnson & Johnson

Open brief aan Johnson & Johnson

“Maak Bedaquiline betaalbaar voor iedereen” In een open brief aan farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson roepen verschillende organisaties, waaronder ook Damiaanactie, op om de prijzen van het belangrijkste medicijn voor multiresistente tbc te verlagen.

Doofheid en psychoses
Bedaquiline werd een aantal jaren geleden ontdekt als efficiënt geneesmiddel tegen multiresistente tbc (MDR-TB). Een verademing: de voorgaande medicijnen waren toxisch én extreem pijnlijk. Patiënten konden er soms niet meer door stappen, werden doof of kregen psychoses. De helft van de patiënten zette de behandeling stop en stierf.

Maar Bedaquiline kon meer mensen genezen én had een pak minder nevenwerkingen. Het geneesmiddel werd door de Wereldgezondheidsorganisatie wereldwijd aangeraden.

Te duur
Toch worden er jaarlijks slechts 12.000 mensen met Bedaquiline behandeld, terwijl er naar schattingen 104.000 mensen per jaar in aanmerking komen dit geneesmiddel te gebruiken. De grootste reden is de kostprijs. Een volledige behandeling (6 maanden) kost in België € 25.000 per patiënt; in Zuid-Afrika € 365. Of € 2 per dag. Maar tbc is een armoedeziekte, het merendeel van de patiënten moet het met minder dan € 2,5 doen per dag en kan de medicijnen onmogelijk betalen.

In een open brief aan Johnson en Johsnon, ondertekend door Damiaanactie, vragen verschillende organisaties de prijs van de behandeling wereldwijd te laten zakken tot € 1 per dag per persoon.

Lees hier de open brief in l'Echo
Lees hier meer over multiresistente tbc

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten