Rayan* is dakloos in Brussel en kreeg tbc

Rayan* is dakloos in Brussel en kreeg tbc

Rayan* kreeg in 2018 tuberculose. Een ziekte die op zich al een uitdaging is, maar zeker als je dakloos bent, zoals de Brusselse Rayan. Genezen van tbc was voor hem dus dubbel zo moeilijk.

“Vorig jaar in juni werd ik ziek. Ik leefde al een tijdje op straat, dus ik had het al moeilijk. Ik kreeg ineens hoge koorts, hoestbuien, … Maar zonder dak boven mijn hoofd of geld wist ik niet hoe ik me kon laten verzorgen”, vertelt Rayan.

Rayan werd steeds zwakker. Op enkele maanden tijd viel hij bijna 20 kilo af. “Ook psychologisch was dit een zware klap. Ik was niet alleen ziek, maar sliep ook amper. De hele dag door dacht ik maar aan één ding: waar vind ik vannacht een slaapplaats?”

Dakloos en tuberculose
Rayan liep, net zoals andere daklozen, een groter risico om zijn behandeling niet af te maken en dus niet te genezen. Gelukkig spoorden de maatschappelijk werkers en verpleegkundigen van BELTA Rayan op tijd op. Hij werd tijdelijk opgenomen in het ziekenhuis en kreeg de juiste verzorging. Achteraf werd hij opgevolgd door het team van BELTA. Zij verzekerden dat hij zijn medicatie 6 maanden lang iedere dag nam.

Damiaanactie voorzag een slaapplaats voor Rayan gedurende zijn hele behandeling. En ook het eten en transport van en naar het ziekenhuis betaalden we terug.

Eerder dit jaar rondde Rayan zijn behandeling succesvol af.

Lees meer over ons tbc-project met BELTA voor daklozen in Brussel.

*Rayan is een schuilnaam

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten