Samenwerken aan de ontwikkeling van Damiaanactie

Samenwerken aan de ontwikkeling van Damiaanactie

Gwladys Ngangoua en Mutesi Van Hoecke, 2 studenten internationale samenwerking, rondden eerder dit jaar stage af bij Damiaanactie. En omdat deze stage hen zo goed beviel, kwamen ze in juli nog een week vrijwillig terug.

Strijden voor gezondheidszorg

Gwladys en Mutesi willen samen met Damiaanactie strijden voor de toegang tot gezondheidszorg voor iedereen. Want ook zij weten dat ziektes zoals tbc, lepra en leishmaniasis heel dikwijls gepaard gaan met armoede. De toegang tot de gezondheidszorg is voor patiënten dus niet steeds evident.

Mutesi kon door haar ervaring bij Damiaanactie vanop de eerste rij zien hoe de organisatie te werk gaat: “Het woord ‘actie’ staat niet voor niks in de naam Damiaanactie. Om te vechten tegen lepra en tbc moet de ngo heel dikwijls tegen de stroom in zwemmen, dat is niet altijd evident.”

Gwladys wil later graag bijdragen aan de ontwikkeling in haar land van afkomst, Kameroen. Ze wil verandering brengen in bestaande systemen die niet altijd voor iedereen even gunstig zijn. En mensen steunen die geen toegang hebben tot kwalitatieve gezondheidszorg.

Een zinvolle stage

Gwladys en Mutesi leerden heel wat bij tijdens hun periode bij Damiaanactie:

  • meer informatie over de ziektes lepra, tbc en leishmaniasis.
  • De waarde van het werk van Damiaanactie op het terrein. Maar ook van de globale aanpak van de organisatie bij deze drie ziektes.
  • het belang van elke schakel in een ontwikkelingsproject
  • de significantie van de administratieve kant van projectmanagement. Deze zorgt namelijk voor een grotere transparantie naar donateurs toe en instanties die subsidies verlenen.

Geven en nemen

Tijdens hun stage hebben Gwladys en Mutesi actief samengewerkt met het departement projecten. Ze hebben onder andere info aangevraagd voor het organiseren van evenementen, een enquête opgesteld en een tool ontwikkeld om de antwoorden van deze enquête te analyseren. Ze hebben ook deelgenomen aan interne en externe vergaderingen, waaronder één in Nederland.

Hoewel ze veel geleerd hebben, gaven zij zelf ook heel wat terug aan de organisatie. In juli kwamen ze trouwens een week vrijwilligerswerk doen. En daar bleef het niet bij: « Als buitenstaander heb je vaak een ander zicht op bepaalde zaken. Onze ideeën zorgden er soms voor dat de ngo zichzelf in vraag stelde en keek op welke manier zij zichzelf kon verbeteren », legt Gwladys uit.

Het Damiaanactieteam heeft veel gehad aan het werk en de inzichten van de 2 studenten. Maar ook hun goed humeur en motivatie zal het team bijblijven.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten