Slechts 1 op 4 tbc-patiënten geregistreerd in Nigeria

Slechts 1 op 4 tbc-patiënten geregistreerd in Nigeria

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat het aantal tbc-patiënten in Nigeria op 418.000 (cijfers 2017). Een getal dat 4 keer hoger ligt dan het aantal geregistreerde patiënten in het land. Nigeria telt zo niet alleen het hoogste aantal tbc-patiënten in Afrika, maar ook het relatief laagste percentage geregistreerde patiënten op Afrikaanse bodem.

Ook op wereldvlak is deze onderrapportering een probleem. De WHO schrijft dat van de geschatte 10 miljoen tbc-slachtoffers in 2017 er slechts 6,4 miljoen geregistreerd werden. 3,6 miljoen mensen met tbc startten geen behandeling op, of werden niet geregistreerd. 80% van deze ondergerapporteerde patiënten komt uit 10 landen; met India, Indonesië en Nigeria bovenaan de lijst.

Traditionele geneesheren en medicijnen op de markt
Dr. Osman El Tayeb, vertegenwoordiger voor Damiaanactie in Nigeria, legt uit waar deze lage cijfers in Nigeria onder meer aan liggen: “Veel mensen in Nigeria gaan naar traditionele geneesheren of kopen hun medicijnen op de markt, in plaats van naar erkende gezondheidscentra te gaan. Zij krijgen zo meestal niet de juiste medicatie of behandeling. En ze worden ook niet geregistreerd. Daarom zetten we bij Damiaanactie in op het sensibiliseren en informeren van de bevolking, en op de actieve opsporing van patiënten, zodat iedereen juist behandeld en geregistreerd kan worden.”

“Maar we hebben in Nigeria ook nog onvoldoende expertise in de gezondheidszorg. En het is door de grote, afgelegen gebieden niet makkelijk alle patiënten op te sporen. Bovendien is er te weinig budget in Nigeria voor een optimale tbc-bestrijding."

Besmet persoon besmet gemiddeld 10 anderen per jaar
De helft van alle tbc-patiënten die geen behandeling opstarten sterven binnen de 2 jaar na de infectie. Bovendien besmetten patiënten zonder behandeling gemiddeld 10 personen per jaar, en lopen ze een grote kans een resistente, en moeilijker te behandelen vorm van tuberculose te ontwikkelen (multiresistente tbc, of MDR-TB).

Lees over tbc in Nigeria en Damiaanactie in de Nigeriaanse pers.
Ontdek wat wij in Nigeria doen.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten