Subbaiah, of hoe Damiaanactie het verschil maakt

Subbaiah, of hoe Damiaanactie het verschil maakt

De campagnefilm van januari 2014 werd gedraaid in India. Van iedereen die we ontmoet hebben voor de film maakte Subbaiah de grootste indruk.

India is het land met de meeste ex-leprapatiënten - vaak zijn ze verminkt – maar ook met vele nieuwe zieken. Bijna de helft van patiënten die jaarlijks wereldwijd worden opgespoord, komt uit India. Hoewel de situatie gelukkig niet meer is zoals 50 jaar geleden, is lepra vandaag ver van verdwenen. Soms ziet de ziekte er nog precies zo uit als in de tijd van Damiaan op Molokai.

Van iedereen die we ontmoet hebben voor de film maakte Subbaiah de grootste indruk. Deze Yanadi woonde in een klein dorpje, samen met enkele andere leden van zijn stam, in de regio Nellore (in het zuidoosten van India). Op 40-jarige leeftijd woonde hij bij zijn 75-jarige moeder en zijn neefje van 11. Subbaiah leed aan een besmettelijke vorm van lepra en vertoonde indrukwekkende verminkingen aan handen en voeten. Hij verstopte zich meestal in zijn hut, liggend op bed. Zijn moeder bedelde op straat om het gezin te voeden.

Subbaiah was 11 jaar oud toen hij de eerste tekenen van lepra begon te vertonen. Zijn familie heeft hem tot drie keer toe meegenomen naar het ziekenhuis om hem te laten verzorgen, maar telkens weer liep hij al snel weg. Ook daarna weigerde hij halsstarrig elke nieuwe poging om hem te behandelen. Hij vertrouwde enkel de traditionele geneeskunde van de Yanadi’s. Jarenlang werd zijn ziekte niet behandeld en werden zijn verwondingen erger.

Het heeft van de Damiaanactie-medewerkers ontzettend veel geduld en doorzettingsvermogen gevergd om Subbaiah te overtuigen zich toch te laten verzorgen. De inspanningen hebben uiteindelijk hun vruchten afgeworpen. Ondanks alle tradities en overtuigingen heeft Subbaiah een behandeling gevolgd. En hij is genezen. Zijn gezicht is getekend door lepra, maar hij is gelukkig. Hij komt weer buiten, heeft zijn kracht herwonnen en is niet langer afhankelijk van anderen.

Beter nog: Damiaanactie bouwde een huis voor hem. Een stevig huis waar ongedierte niet langer binnen kan om in zijn gevoelloze voeten te bijten. Een gezond huis waar Subbaiah, zijn moeder en zijn neefje veilig zijn. Er is zelfs elektriciteit. Subbaiah is het levende bewijs dat het de moeite waard is om door te zetten, en dat Damiaanactie het verschil maakt.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten