Umesh wil lepra overwinnen én zijn toekomst in handen nemen

Umesh wil lepra overwinnen én zijn toekomst in handen nemen

Umesh (14 jaar) is een Nepalese jongen. Op het eerste zicht lijkt zijn leven parallel te lopen met dat van zijn leeftijdsgenoten. Hij woont samen met zijn ouders en broer, gaat naar school en heeft allerlei mooie toekomstdromen. Maar Umesh heeft een geheim. Hij heeft lepra.

Vlek verstoppen
Umesh doet zijn best om de grote, lichtgekleurde vlek op zijn arm te verstoppen. Eerst wist hij niet waar deze vandaan kwam. Maar nu hij weet dat lepra aan de oorsprong ligt draagt hij steeds lange mouwen op school.
Hij wil vermijden dat andere kinderen hem vragen stellen over de vlek. Mensen zijn bang van lepra, en Umesh vreest dat ze hem zullen uitsluiten omwille van zijn ziekte.

Lepra overwinnen …
Om beter te worden moet Umesh zijn medicijnen nemen en erop letten dat hij zijn arm niet verwondt. De vlek is gevoelloos, een duidelijk teken van lepra.

Het was tijdens een opsporingsactie van Damiaanactie dat er lepra werd vastgesteld bij Umesh. Hij startte een behandeling van 24 maanden op. Ondertussen heeft hij al 4 maanden achter de rug. Damiaanactie zorgde samen met een familielid via cofinanciering ook voor de bouw van een groot, stenen huis voor Umesh en zijn familie.

… en zijn toekomst in handen nemen
Het voorstel van Damiaanactie om naar een privéschool te gaan schiet Umesh af. Hij is bang dat hij de lessen in het Engels niet zal kunnen volgen. Damiaanactie kijkt daarom nu of een technische opleiding ook tot de mogelijkheden hoort. Umesh wil namelijk graag van zijn hobby zijn baan maken en traktorchauffeur worden. Maar eerst zijn rijbewijs halen. En van lepra genezen.

Meer weten over Damiaanactie in Nepal

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten