Vaccin lepra: klinische studie van start

Vaccin lepra: klinische studie van start

Het eerste vaccin tegen lepra gaat de klinische onderzoeksfase in. De eerste resultaten zullen eind 2018 beschikbaar zijn. Een doorbraak in de wereldwijde strijd tegen lepra.

Het eerste lepravaccin, LepVax, gaat studiefase 1 in. Hierbij ondergaan menselijke vrijwilligers klinische veiligheidstesten. De focus ligt op veiligheid, alsook op een evaluatie van de immuunrespons op het vaccin.

In 2002 startte het Infectious Disease Research Institute (IDRI) een samenwerking met de American Leprosy Missions voor de ontwikkeling van het eerste lepravaccin. Het lepra-antigeen was een feit in 2015, na meer dan 13 jaar onderzoek. Damiaanactie sponsorde deze studie met een financiële bijdrage van $ 10,000. Het vaccin zal nu verder getest worden.

LepVax moet een verdere ontwikkeling van de ziekte verhinderen of van misvormingen na besmetting, maar ook de eventuele besmetting van anderen. Blijkt het vaccin na de testen doeltreffend en veilig, zal het een kritische rol spelen in de wereldwijde eliminatiestrategie rond de ziekte. “Wij geloven dat dit de grootste doorbraak is in de strijd tegen lepra […] Dit vaccin zou zelfs kunnen zorgen voor het onderbreken van de wereldwijde transmissie van de ziekte”, vertelt Bill Simmons, president en CEO van American Leprosy Missions. De eerste resultaten van deze Phase 1-studie zullen eind 2018 beschikbaar zijn.

Lepra is een van de neglected tropical diseases. Toch lijden meer dan 4 miljoen mensen wereldwijd aan misvormingen of handicaps ten gevolge van de ziekte.

Kom hier meer te weten over lepra

  
Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten