Vaccin lepra: klinische studie naar fase 2

Vaccin lepra: klinische studie naar fase 2

Het eerste vaccin tegen lepra gaat 2de klinische onderzoeksfase in. De eerste resultaten zijn bemoedigend. Wat hoop geeft op een doorbraak in de wereldwijde strijd tegen lepra.

In studiefase 1 van het eerste lepravaccin, LepVax, ondergingen menselijke vrijwilligers klinische veiligheidstesten. De focus lag op veiligheid, alsook op een evaluatie van de immuunrespons op het vaccin. De eerste resultaten zijn bemoedigend waardoor studiefase 2 van start gaat.

De tweede testfase is een belangrijke stap voorwaarts in het onderzoek. Bij zo’n 300 personen in Brazilië wordt het vaccin getest op:

  • doeltreffendheid
  • neveneffecten
  • ideale dosis

LepVax moet een verdere ontwikkeling van de ziekte verhinderen of van misvormingen na besmetting, maar ook de eventuele besmetting van anderen. Blijkt het vaccin na de testen doeltreffend en veilig, zal het een kritische rol spelen in de wereldwijde eliminatiestrategie rond de ziekte. “Wij geloven dat dit de grootste doorbraak is in de strijd tegen lepra […] Dit vaccin zou zelfs kunnen zorgen voor het onderbreken van de wereldwijde transmissie van de ziekte”, vertelt Bill Simmons, president en CEO van American Leprosy Missions. De eerste resultaten van deze Phase 1-studie zullen eind 2018 beschikbaar zijn.

Lepra is een van de neglected tropical diseases. Toch lijden meer dan 4 miljoen mensen wereldwijd aan misvormingen of handicaps ten gevolge van de ziekte. Daarom dat Damiaanactie de studie van het Infectious Disease Research Institute (IDRI ) en de American Leprosy Missions naar het lepra-antigeen sponsorde met een financiële bijdrage van $ 10,000.

Kom hier meer te weten over lepra

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten