Vari kreeg 2 klauwhanden

Vari kreeg 2 klauwhanden

Vari werd op haar 15de met lepra gediagnosticeerd. Ze ontwikkelde 2 klauwhanden waardoor ze niet meer naar school kon. Gelukkig werd ze geholpen door Damiaanactie.

Het was een van Damiaanacties vrijwillige gezondheidsmedewerkers in India die de vlekken op Vari’s arm zag in 2013. Hij verwees haar door naar een nabijgelegen gezondheidscentrum waar de diagnose meteen gesteld werd: multibacilaire lepra. Ze startte een behandeling van 12 maanden.

Genezen. Of toch niet?
Een jaar later was Vari genezen verklaard. Alles ging goed, tot ze ineens de kracht in beide handen begon te verliezen. Ze kreeg weer medicijnen, maar deze keer hielpen ze niet. Haar vingers stonden steeds schever en schever waardoor haar hand op een klauw begon te lijken. Toen ze zelfs geen pen meer kon vasthouden bleef ze thuis van school.

Onder het mes
Vari ging naar een lepracentrum van Damiaanactie in Karnataka, Zuid-India. Daar werd ze gratis geopereerd door Damiaanactie. Achteraf leerde ze bij de kinesist haar handen terug gebruiken.

Sinds dit jaar gaat het beter met Vari en kan ze weer naar school.

Meer dan 60% van alle leprapatiënten wereldwijd woont in India. 5200 van hen hebben door de ziekte levenslange handicaps.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten