Verborgen lepra

Verborgen lepra

In de bergen van Nepal woont een jong gezin met een groot geheim: zowel vader als zoon heeft lepra. Maar niemand uit het dorp weet af van hun ziekte.

De vader van het gezin is sinds een jaar in behandeling voor lepra. Al is enkel zijn vrouw hiervan op de hoogte. De schaamte en angst zijn groot. ‘Lepra’ is een stempel die je in Nepal je hele leven meedraagt. Je verliest je baan en inkomen én je plaats in de gemeenschap. En een man of vrouw vinden om mee te trouwen mag je al helemaal vergeten. Wie getroffen wordt wil dan ook niet liever dan genezen op een onzichtbare manier.

Ook zoon met lepra
Sinds enkele weken rust er een nieuw geheim op de schouders van de moeder. Tijdens een 14-daagse lepracampagne door het nationaal team van Damiaanactie ontdekte paramedicus Tara dat nu ook haar 2de zoon lepra heeft. Een extra klap in het gezicht van dit gezin.

Geheime behandeling
Uit angst dat de andere dorpsbewoners hun geheim zouden ontdekken wilde het gezin eerst geen hulp aannemen. Maar op aandringen van Damiaanactie volgen zowel de vader als de zoon nu in het geheim een behandeling. Wanneer het team van Damiaanactie langskomt wordt het bezoek verhuld als een interesse in de koperen waterflessen die de vader maakt en verhandelt.

Een goede gezondheid
Met zijn 11 jaar bezit de getroffen zoon al andere dromen dan jongens van zijn leeftijd. Hij is erop gebrand om te genezen en zonder zichtbare verminkingen de strijd tegen lepra te winnen. Wat zijn superpower zou zijn als hij een superheld was? “Mensen gezond kunnen maken” is zijn nuchtere antwoord. Geen geweldige spierballen of een schat van goud. Hij kiest voor het meest waardevolle: een goede gezondheid.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten