Verslag: heropening Damiaanmuseum

Verslag: heropening Damiaanmuseum

Donderdag 25 mei vond de heropening van het Damiaanmuseum plaats. En of het nu de stralende zon was, de wandel- en fietstochten, of de geur van versgebakken frietjes; het werd een heus dorpsfeest.

Museum
Vanaf 10 uur konden de vroege vogels het – toen nog rustige - museum in. Het Damiaanmuseum opende oorspronkelijk de deuren in 1952. 65 jaar later is het omgetoverd tot een écht belevingscentrum. Tijdslijnen, elektronische brieven, films en andere interactieve toepassingen geven bezoekers een beeld van Damiaans leven. De laatste ruimte is er eentje van Damiaanactie. Hier wordt extra aandacht gegeven aan de armoedeziektes tbc, lepra en leishmaniasis.

Aloha
Om 14 uur werd het museum officieel geopend door Paul Dams (burgemeester van Tremelo), Sonia Crabbé (voorzitster van het lokale comité) en Bart Massart (voorzitter vzw Damiaanmuseum). Met een ‘Aloha’ werd iedereen van harte welkom geheten. Even later was het aanschuiven in het museum.

Wandelen met Damiaan
Heel wat sportievelingen schreven zich in voor ‘Wandelen met Damiaan’. Deze traditionele activiteit wordt ieder jaar georganiseerd door het plaatselijk comité. Maar er werd ook gefietst. En de kinderen? Die kregen een vrolijke leeuw, prinses of kikker op hun snoet geverfd!

Lea Gilmore
In de feesttent werd er de hele dag gedanst, gezongen, gegeten en gedronken. En om 17 uur gaf de Amerikaanse gospelzangeres Lea Gilmore een gratis concert. De Heilig Damiaan Van Molokaikerk zat tot de nok gevuld.

Kortom: de heropening van het Damiaanmuseum was een succes. Jongeren, ouderen, fanatiekelingen en nieuwsgierigen. Iedereen was van de partij!

Wil jij ook een bezoekje brengen? Kijk dan hier voor meer info.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten