Vriendinnen voor het leven

Vriendinnen voor het leven

Maria en Maria hebben beiden lepra. Ze leerden elkaar 40 jaar geleden kennen in een lepragemeenschap in Nigeria en zijn sindsdien onafscheidelijk. De naamgenoten zijn allebei blind en doof. Maar ze lijken elkaar perfect te verstaan.

Maria en Maria zijn op hun paasbest. Ze hebben hun identieke feestjurken aangetrokken, want er komt iemand van Damiaanactie België op bezoek, en ze willen toch duidelijk maken dat ze blij zijn met de hulp die ze van de organisatie krijgen. En bezoek is hoe dan ook een reden om te vieren: vorig jaar hebben ze elk slechts één bezoekje gekregen van hun kinderen.

Gelukkig hebben ze elkaar. Maria en Maria leerden elkaar veertig jaar geleden kennen in een lepragemeenschap en zijn vriendinnen geworden. Sinds hun echtgenoten zijn overleden, is die vriendschap alleen maar hechter geworden. Ze zijn buren, en ze brengen hun dagen door voor hun deur. Ze praten over hun medische toestand, over de anderen in het kamp, en over het verleden

De lepra heeft hun handen en voeten zwaar vervormd, maar ze helpen elkaar met dagdagelijkse taken. De naamgenotes zijn allebei wat blind en doof, maar zij lijken elkaar perfect te verstaan, alsof ze hun eigen taal hebben ontwikkeld. Maria en Maria: samengebracht door hun ziekte, en sindsdien onafscheidbaar.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten