Vrijwilliger? Goed gek!

Vrijwilliger? Goed gek!

Zaterdag 5 december vieren we de Internationale dag van de vrijwilliger. Een hoogdag voor Damiaanactie, want deze organisatie mag trots zijn op haar vrijwilligers, in het noorden maar net zo goed in het zuiden.

Noord...
Vrijwilligers bouwen mee aan onze werking op elk niveau, van een lokale stiftenverkoper die één weekend per jaar alles geeft, tot kernvrijwilligers die gemiddeld drie dagen per week spenderen aan hun vrijwillig engagement. Of kernvrijwilligers die ook mee het beleid maken via de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering. Om het met de woorden van één van de vrijwilligers te zeggen: “je moet goed gek zijn om vrijwilligerswerk te doen”.

En Zuid!
Ook onze werking in het Zuiden bereikt zoveel meer dankzij de inzet van vrijwilligers. Volgens Dr. Shivakumar (directeur Damien Foundation India) is er voor elke patiënt een vrijwilliger: “Vaak gaat het over ex-patiënten of familieleden van (ex-)patiënten die zich belangeloos inzetten voor de organisatie. Zelfs al hebben de vrijwilligers weinig of geen middelen en zitten ze vaak in erbarmelijke omstandigheden, toch dragen ze hun steentje bij.”

Waarom?
Geen woordenboek kan uitdrukken wat een vrijwilliger betekent voor Damiaanactie. Honderden vrijwilligers staan elk jaar paraat om onze organisatie te steunen, volledig uit eigen beweging. Omdat ze geraakt worden door onze patiënten, geïnspireerd worden door volhardende medewerkers in het Zuiden, geloven in de waarden van Damiaanactie, …

We beseffen maar al te goed wat een voorrecht dit is. Door samen te werken ontstaat een stuwende kracht om te blijven vechten tegen armoedeziektes en anderen (de Belgische bevolking) hiervan bewust te maken.

Nee, we zijn hier niet dankbaar voor maar Enorm Dankbaar. Voor het engagement en enthousiasme van onze vrijwilligers, elke keer opnieuw. Een gegeven dat we moeten koesteren, een gegeven dat onze elke dag inspireert om weer net iets meer te doen.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten