WHO beveelt verder gebruik 9 maanden behandeling aan

WHO beveelt verder gebruik 9 maanden behandeling aan

Na een nieuwe studie in de vorm van gerandomiseerd klinisch onderzoek beveelt de WHO de 9 maanden behandeling voor multiresistente tuberculose opnieuw wereldwijd aan.

De 9 maanden behandeling is veel korter, efficiënter en goedkoper dan de oudere behandeling van 20 maanden voor multiresistente tuberculose (MDR-TB). Bovendien ondervinden patiënten minder bijwerkingen. Dr. Armand Van Deun staat aan de basis van deze nieuwe therapie. Op dat moment werkte hij voor Damiaanactie.

De WHO raadde de 9 maanden in 2016 al een eerste keer aan. Na nieuw onderzoek wordt het verder gebruik van de 9 maanden behandeling opnieuw wereldwijd aanbevolen. Het onderzoek, STREAM, is gebaseerd op gerandomiseerd klinisch onderzoek. Hierin werden 2 groepen van patiënten onder behandeling opgevolgd. Een groep kreeg de 9 maanden behandeling, de andere groep de oudere behandeling van 20 maanden. De studie ging van start in 2012. De eerste resultaten zijn vandaag positief.

De WHO raadt daarom nationale tbc-programma’s wereldwijd het gebruik van de 9 maanden behandeling voor MDR-TB opnieuw aan.

Lees meer over het onderzoek van de WHO naar de 9 maanden behandeling.
Meer over de 9 maanden behandeling voor multiresistente tuberculose.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten