Yomeddine, het verhaal van een man verminkt door lepra

Yomeddine, het verhaal van een man verminkt door lepra

De Egyptische Beshay (55 jaar) kreeg lepra als kind. Zijn ouders wilden hem niet in huis en brachten hem naar een ‘leprakolonie’. Vandaag verlaat hij voor het eerst de gemeenschap om zijn ouders op te sporen, samen met een weeskind uit de gemeenschap, Obama. Een tocht die niet evident is voor de zichtbaar verminkte Bashay.

Yomeddine is gebaseerd op een documentaire die filmmaker Abu Bakr Shwaky tien jaar geleden maakte over Abu Zaabal; de grootste gemeenschap in de Arabische wereld voor mensen getroffen door lepra en hun familieleden. Vandaag wonen er nog meer dan 20.000 mensen in Abu Zaabal.

Lepra ontkennen
Er bestaan wereldwijd nog veel sociale stigma’s over lepra en de getroffen personen. Zo ook in Egypte. Mensen met lepra worden er uitgesloten door hun familie en de maatschappij. Ook de Egyptische overheid ontkende jarenlang het bestaan van lepra omwille van de negatieve gevolgen die de ziekte kon hebben op het toerisme in het land.

Nagestaard en uitgelachen
Rady Gamal, de hoofdrolspeler, heeft geen lepra meer maar leeft nog met uiterlijke verminkingen door de ziekte. Zijn gezicht werd aangetast, en ook zijn handen en voeten zijn verminkt. Maar waar hij vroeger nagestaard en uitgelachen werd op straat, wordt hij door zijn rol in de film vandaag overal herkend en begroet.

Positieve invloed
Sinds de film uitkwam in Egypte bezoeken ook meer mensen Abu Zaabal. Hier en daar werd geld opgehaald voor de gemeenschap. Het stigma rond lepra zal met de komst van de film niet volledig verdwijnen, maar als enkele mensen hierdoor hun visie over de ziekte en de getroffen personen veranderen is dat alleen maar positief.

Bekijk Yomeddine
Yomeddine kwam in 2018 uit, en werd datzelfde jaar genomineerd voor de Palme d’Or op het Filmfestival van Cannes. Wil jij Yomeddine bekijken? Kijk hier wanneer de film in jouw regio speelt op MOOOV Festival.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten