8 maanden oud en al besmet met resistente tuberculose

8 maanden oud en al besmet met resistente tuberculose

Het is moeilijk in te beelden dat Makhissa ooit ernstig ziek was. Al schaterlachend holt het 2,5 jaar oude meisje met haar neven en nichten rond in hun kleine huis.

“Vandaag gaat het veel beter met haar”, vertelt haar grootmoeder, Salimatou, terwijl ze Makhissa met haar ogen volgt, “maar het zijn geen gemakkelijke jaren geweest.” Makhissa kreeg multiresistente tuberculose (MDR-TB) toen ze nog maar 8 maanden oud was. Het was haar moeder, Maimouna, die haar besmette. Maimouna had niet alleen MDR-TB, ze had er ook een hartaandoening bovenop.

Makhissa werd wees

“Ik verkocht mijn diepvries om de behandeling van mijn dochter te betalen, maar hulp kwam te laat. Maimouna stierf toen Makhissa 10 maanden was.” Makhissa’s vader was ook al gestorven toen Maimouna nog zwanger was van haar. Een motoraccident. Makhissa was wees.

Makhissa werd in het ziekenhuis opgenomen vlak voor haar moeder stierf. Ze vertoonde dezelfde symptomen. “Ze hoestte en had ’s nachts koorts. Ik wist meteen hoe laat het was. Maar om een diagnose te stellen was een sputumtest nodig. En Makhissa kon haar sputum niet ophoesten omdat ze zo klein was. De dokter moest het zelf uit haar keel halen.”

De 9 maanden behandeling

In 2016 werd de 9 maanden behandeling voor MDR-TB ingevoerd in Guinee. Makhissa was een van de eerste patiënten die deze kreeg. Deze behandeling is korter, goedkoper, efficiënter en gemakkelijker te verdragen dan de oude therapie. Maar omdat Makhissa nog zo jong was werd ze de eerste vier maanden van haar behandeling gehospitaliseerd “Ik week geen seconde van haar zijde. Ik woonde samen met haar in het ziekenhuis”, vertelt Salimatou.

Dr. Souleymane, de vertegenwoordiger voor Damiaanactie in Guinee vult Salimatou aan. “De eerste 4 maanden van de 9 maanden behandeling zijn intensief omdat er iedere dag een injectie moet gegeven worden aan de patiënt. Makhissa was nog jong, haar dosissen moesten daarom aangepast worden. We beslisten haar te hospitaliseren en van dichtbij op te volgen. Elke dag sneed ik eigenhandig haar medicijnen in twee met een mesje.”

Damiaanactie zette een handeltje op voor Salimatou

Na de eerste 4 maanden mocht Makhissa weer naar huis. Salimatou ging iedere maand bij dr. Souleymane langs om de medicijnen voor Makhissa op te halen. “Die moest ik door het eten van Makihssa prakken”, vertelt Salimatou. Damiaanactie voorzag ook pampers en melk voor Makhissa. “Salimatou had geen geld om voor haar familie te zorgen”, vertelt dr. Souleymane. “Met meer dan 10 mensen wonen ze in een klein huis. Zij, haar man, en verschillende kinderen en kleinkinderen."

Haar man, Aboubacar, raakte een been kwijt in 1982 in een vrachtwagenaccident. Hij heeft ook diabetes. Salimatou is dus de enige broodwinner van het gezin. Maar doordat ze zo lang in het ziekenhuis verbleef met Makhissa raakte ook zij haar werk kwijt. Toen had ze geen geld meer. Damiaanactie hielp haar daarom een winkeltje openen. Met die inkomsten kon ze haar familie weer onderhouden. Dr. Souleymane: “Zo zie je maar, het is niet enkel door de patiënt te helpen dat je een verschil maakt. Dikwijls hangt een hele familie af van 1 persoon. Als die persoon als broodwinner wegvalt, dan komen soms wel 10 andere mensen in de problemen.”

Makhissa was genezen

In april 2017 kreeg Makhissa haar laatste medicijnen. Ze was genezen verklaard. Als een van de eerste personen in Guinee met de 9 maanden behandeling.

Uitgesloten door vrienden en familie

Salimatou vertelt verder: “Toen Makhissa ziek was kwam niemand bij ons in de buurt. De mensen meden ons als de pest. Zelfs onze familie. Mensen waren bang. Ik begrijp het wel hoor, ik kende de ziekte ook niet echt voor mijn dochter ziek werd.” Vandaag waarschuwt Salimatou haar buren en familie over de gevaren van tuberculose.

Met 2 euro per dag 9 mensen onderhouden

“Het zal altijd moeilijk blijven. Maar het gaat een stuk beter vandaag. Makhissa is genezen en mijn andere kinderen zijn ook oké. Financieel gezien gaat het ook weer een beetje beter. Weet je, die behandeling zou nooit mogelijk geweest zijn zonder de hulp van Damiaanactie. Met mijn winkel verdien ik niet meer dan 2 euro per dag. Daar moet ik 9 mensen van onderhouden. Ik ben dr. Souleymane erg dankbaar voor wat hij en zijn team voor ons gedaan hebben.”

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten