Leishmaniasis

Leishmaniasis

De boosdoener

Leishmaniasis is een parasitaire ziekte. Ze wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd Leishmania. Deze kleine, ongewenste gastheer bestaat in meer dan 20 verschillende soorten en vertoeft in het bloed van kleine zoogdieren zoals eenden, knaagdieren en zelfs honden. Hoe wordt ze dan uiteindelijk op de mens – of op dieren - overgebracht?

Door een klein zandvliegje. Slechts een klein deel van de mensen die gestoken wordt door de zandvlieg ontwikkelt de ziekte effectief. De anderen zijn drager van de ziekte, en zorgen er dus voor dat de zandvlieg een groot genoeg reservoir kent om de ziekte over te brengen … .

Soorten leishmaniasis

De 3 belangrijkste soorten:

  • Cutane leishmaniasis

Deze vorm van leishmaniasis komt het vaakst voor. Cutane leishmaniasis veroorzaakt chronische zweren die doen denken aan lepra. Deze misvormingen zullen uiteindelijk blijvende littekens vormen waardoor ernstige handicaps ontstaan.

  • Mucocutane leishmaniasis

Deze vorm valt de slijmvliezen van de neus en keel aan, waardoor ernstige schade aangericht wordt aan de neus of keel. Mucucotane leishmaniasis ontstaat dikwijls uit een niet of slecht verzorgde cutane leishmaniasis.

  • Viscerale leishmaniasis

In India vaak ‘kala-azar’ genoemd, wat zwarte koorts betekent. Waarom? Viscerale leishmaniasis is, na malaria, de meest dodelijke parasitaire ziekte ter wereld. Hevige koorts, vermageren, een opgezwollen milt en bloedarmoede: patiënten zien de hel en halen het in 90% van de gevallen niet als ze niet de juiste behandeling ontvangen

Symptomen en gevolgen

Elke vorm van leishmaniasis uit zich op een andere manier. Maar ze hebben telkens 1 gemeenschappelijk element: ze isoleren de getroffen personen. Bij Damiaanactie verzorgen wij personen die getroffen zijn door cutane of mucocutane leishmaniasis. Maar wat zijn hun gemeenschappelijke symptomen en gevolgen?

Symptomen

  • Een chronische zweer op de plaats van de beet. Dit is vaak in het gezicht, de armen of de benen.
  • Littekens
  • Een minder goede mobiliteit

Gevolgen
Wanneer je getroffen raakt door leishmaniasis krijg je te maken met permanente misvormingen. Bovendien heerst er nog een groot stigma op de ziekte, waardoor patiënten ook sociaal uitgesloten worden.

Aanpak

Eén van onze grootste uitdagingen wat het bestrijden van leishmaniasis betreft is de vaak moeilijke toegang tot de patiënten. Patiënten leven in verafgelegen, moeilijk te bereiken gebieden en hebben geen of slechte toegang tot gezondheidszorg. Wij strijden in Latijns-Amerika tegen cutane en mucocutane leishmaniasis aan de hand van volgende strategie:

1. Actieve opsporing en sensibilisering
Wij leiden vrijwilligers op die zich naar de dorpen en afgelegen gebieden begeven. Zij informeren de populatie over het belang van toegang tot gezondheidszorg en over de verschillende symptomen van de ziekte. Bij verdachte symptomen worden staaltjes afgenomen bij personen en naar het dichtstbijzijnde labo gestuurd voor onderzoek. Wordt er een positieve diagnose gesteld, begint de patiënt meteen met een behandeling.

2. Behandeling
Een patiënt wordt behandeld door injecties met een medicijn op basis van antimoon. De vaccin wordt in de spieren aangebracht. De behandeling is toxisch en pijnlijk. Gelukkig duurt hij niet zo lang:

Cutane leishmaniasis: 20 dagen
Mucocutane leishmaniasis: 30 dagen

3. Preventie
Naast gezondheidseducatie bestaat een groot deel van ons werk uit onderzoek. Wij leidden een onderzoek naar een vaccin in Nicaragua. Maar door productieproblemen hebben wij jammer genoeg een eind moeten maken aan ons onderzoek. De eerste resultaten waren daardoor dus niet meteen overtuigend. Maar wij sluiten de mogelijkheid niet uit andere onderzoeksprojecten uit te voeren.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten