Campagne 2018 in 1 woord? Energie!

Campagne 2018 in 1 woord? Energie!

Moe maar voldaan. Dat is het gevoel waar onze vrijwilligers maandag hun bed mee uitkropen. Van Virton tot Diksmuide. Van Welkenraedt tot Kortrijk. Met duizenden verkochten ze het afgelopen weekend stiften op straat, voor de supermarkt en in de grote winkelcentra. En waarom? Om mensen te sensibiliseren voor lepra en geld in te zamelen voor de strijd ertegen.

Een terugblik op 3 FANTASTISCHE campagnedagen.

Vrijdag 26 januari, het begin van een weekend waar we met velen naar uitkeken: de campagne van Damiaanactie! Een weekend waarin niet enkel stiften verkocht werden, maar mensen ook gratis en voor niks meer uitleg over lepra kregen. Want, laten we eerlijk zijn, de vraag ‘lepra, bestaat dat nog?’ die wordt vandaag nog érg vaak gesteld!

Duizenden vrijwilligers

Gelukkig kunnen we op onze trouwe vrijwilligers rekenen om de bevolking te sensibiliseren. Met duizenden zetten ze zich het afgelopen weekend in als woordvoerder van personen getroffen door lepra. Hun namen zijn Marie, Jessica, Robin, Myriam, Bart, Frederik of Olivia. Ze zijn leerling, juf, meester, gepensioneerd of simpelweg geraakt door de vele verhalen. Ze wonen in Leuven, Kortrijk, Aalst, Mortsel of in Roeselare. Met andere woorden: het profiel van de ‘typische vrijwilliger’ bestaat niet. Maar ze hebben wel elk 1 ding gemeenschappelijk: een dorst naar sociale gelijkheid. Hun doel? België mobiliseren. Aan de hand van regionale comités bestrijken ze een heel groot deel van het land.

Lepra? Bestaat dat nog?
Jammer genoeg wel. Elke 2 minuten wordt iemand getroffen door de ziekte!

“Mijn leerlingen smeken me zelfs om een 2de shift”

Voor Jessica, leerkracht aan het college in Binche, gaat er een hele militaire organisatie vooraf aan het campagneweekend. Vanuit haar hoofdkwartier, mooi aangekleed in de kleuren van Damiaanactie, organiseert Jessica haar troepen. “Ik maak een lijst met winkels waar we mogen verkopen, en deel mijn leerlingen op in groepjes van 2. Elk doen ze een shift van 3 uur. Vanaf vrijdag na school tot zondag 13u. Collega’s en ouders zijn taxi van dienst. Mijn leerlingen doen dit zó graag, ze smeken me zelfs om een 2de shift. Ik ben nu alle bakkers aan het afbellen om te kijken of we nog voor hun winkel mogen verkopen.

Waarom vrijwilliger worden?

Waar komt deze motivatie vandaan? Jessica geeft ons een antwoord op deze vraag, eentje die perfect aansluit bij onze tv- en radiospot: “Als ik me niet inzet als vrijwilliger, verkwist ik mijn tijd toch maar op mijn telefoon. Ik was bovendien zo ontroerd na het zien van de film van Damiaanactie, ‘E ku ise!’, dat ik meteen zin had me in te zetten voor de organisatie.

Johnny Ronaldo geeft startschot voor 50ste editie in Muizen

Als je 1 keer stiften hebt verkocht, heb je elk jaar zin dat opnieuw te doen”, vertelt een vrijwilliger in Soignies ons. Dat is ook wat Johnny Ronaldo, 84 jaar, voelt. Hij deed dit weekend zijn 50ste campagne in Muizen. “Samen met Frans Schroons en de toenmalige burgemeester van Muizen deden we in 1968 de 1ste inzamelactie voor Damiaanactie. Frans was de 1ste Muizenaar met computer, dus hij hield zich de jaren nadien vooral bezig met de administratieve zaken. Ik regelde het praktisch gedeelte. Maar ik vrees dat dit jaar mijn laatste campagnejaar zal zijn … mijn gezondheid krijgt voorrang. En ik heb het mijn vrouw moeten beloven (lacht).”

DANKJEWEL!

Onze vrijwilligers zeggen het ons maar al te vaak: "Damiaanactie, dat is onze passie!" Dat is ook de reden waarom ze zich niet enkel in januari mobiliseren, maar heel het jaar door acties organiseren ten voordele van lepra- en tbc-patiënten. Motivatie ontbreekt er bij geen 1 van hen.

Jullie goed humeur, jullie enthousiasme, jullie inzet en jullie warme woorden geven ons keer op keer nóg meer zin ons doel te bereiken: een wereld zonder lepra en tbc!

Dankjewel aan iedereen – verkoper of koper – die dit weekend samen met ons tot een goed einde bracht.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten